TVR a depus o nouă plângere penală împotriva unui angajat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
tvr
tvr
TVR a depus o nouă plângere penală împotriva unui angajat. 

Vorbim de Cristian Oprean care a demisionat recent de la TVR.

„Reprezentanții SRTv au depus, vineri, 10 februarie, o nouă plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz de încredere şi înşelăciune.

Fostul salariat al televiziunii publice este acuzat că a angajat, în numele SRTv, fără să fie mandatat în acest sens, oferte în valoare totală de 6.600.000 de euro către European Broadcasting Union (EBU).

Mai exact, în data de 15.04.2022, domnul Oprean, jurnalist tv la acea dată și nu șef de achiziții sportive - titulatură pe care și-a arogat-o fără a avea o numire oficială din partea managementului SRTv -, a înaintat și semant în numele instituției o ofertă angajantă în valoare de aproape șapte milioane de euro, aferentă unor competiții sportive. Oferta, înaintată către Departamentul Sport al EBU, viza Campionatul de Fotbal Feminin 2023 și următoarele patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară și de Iarnă - 2026, 2028, 2030 și 2032.

Conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depășesc acest prag sunt aprobate doar de CA.

Așadar, prin demersul său, Cristian Oprean și-a depășit atribuțiile prevăzute în fișa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite și intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.

Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente.

La solicitarea Consiliului de Administraţie al SRTv, în şedinţa din luna ianuarie, a avut loc o informare pe acest subiect unde a participat şi fostul coordonator al Departamentului Emisiuni și Știri Sportive,  Dorin Chioţea, care a declarat: „Nu  știam de aceste achiziții. Știam de discuții, știam, că am participat și eu la unele dintre ele, nu la toate, am participat pentru fotbal, ne-am întâlnit (...) de nu știu câte ori, pentru Campionatul de Fotbal Feminin. A rămas că mai discutăm, că urmează să înaintăm propunerile mai departe, le-am atras atenția de nu știu câte ori, că erau diferiți oameni pentru fotbal față de cei pentru olimpiadă – da? – și le-am spus foarte clar, mă miră și că EBU, nu știu, ia în considerare o asemenea semnătură a unui oarecare”.

Corespondența purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligații financiare pentru televiziunea publică.

Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanții instituției au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean.

Fost jurnalist în cadrul Departamentului Emisiuni și Știri Sportive, Cristian Oprean și-a înaintat demisia din TVR în luna ianuarie 2023, în urma acuzațiilor privind achiziționarea și vânzarea biletelor oferite de organizatorii CM de Fotbal Qatar Televiziunii Române. TVR a mai depus o plângere împotriva sa, privind modul în care domnul Oprean a abuzat de poziția sa pentru a achiziționa și a transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv”, a transmis TVR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel