TVA zero la alimentele de bază. Vîlceanu: Contravine Directivei privind TVA
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Dan Vîlceanu - Florin Cîțu/ captură video PNL
Dan Vîlceanu - Florin Cîțu/ captură video PNL
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a spus, joi, că nu s-a discutat în Guvern eliminarea TVA-ului pentru alimentele de bază, precizând că o astfel de măsură ar însemna declanșarea procedurilor de infringement, pentru că încalcă directivele UE.

„Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul acesta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice (n.r. cu Comisia Europeană), dar să ai o reglementare care contravine unei directive... asta înseamnă infringement”, a spus, în cursul zilei de joi, ministrul Dan Vîlceanu.

„Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa tu prețuri de la Guvern, ceea ce nu este tomai ideea unei piețe libere și ar duce, în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie, la dispariția unor produse de pe raft. În momentul în care prețul cu care tu produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivație să produci și să vinzi produsul respectiv, pentru că asta înseamnă să pierzi”, a spus ministrul.

Vîlceanu: Unde ne vom opri?!

„Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie și la gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament. Acum, înțeleg că nu mai este de ajuns acea lege și că trebuie și alte măsuri. Vom gândi și vom vedea în Guvern și alte măsuri. Dar trebuie să ne punem și o întrebare serioasă: Unde ne vom opri?! Pentru că nevoi are toată lumea. Și, dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte... De exemplu, l-am văzut pe ministrul Agriculturii care, pe bună dreptate, este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură. Sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni și va spune dar și IMM-urile au probleme în legătura cu situația asta. Va veni ministrul de la Cultură care va spune că teatrele, celelalte instituții de cultură și ele plătesc energie și gaze, trebuie ajutate și ele. Tocmai de aceea spun: cred că ar trebui prima dată să se discute care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor. Până la urmă, cred că toată lumea a fost de acord că trebuie ajutată în primul rând populația și după poți vedea cum pot fi ajutate și companiile. Dar, totuși, întrebarea mea rămâne: Unde ne vom opri?! Pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se va termina niciodată, întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuți”, a subliniat Dan Vîlceanu.

De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat, tot joi, că a fost creditat contul din Banca Naţională cu 1,9 miliarde euro din componenta de împrumuturi a PNRR, iar în acest moment „putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi”.

Mai multe, în știrea următoare:

Ministrul Dan Vîlceanu: Am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi

VIDEO cu ministrul Dan Vîlceanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel