Data publicării:

TVA-ul unic, risc pentru un nou val de scumpiri. Adrian Negrescu: Se vor elimina cotele reduse de TVA, care au legătură cu viața noastră de zi cu zi

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Analistul economic, Adrian Negrescu, a vorbit despre creșterea taxelor, dar și despre menținerea unui TVA unic, la 19%.

Adrian Negrescu, analist economic, a intervenit la un post TV, unde a discutat despre variantele pe care le au guvernanții pentru a acoperi deficitul bugetar ”uriaș”, dar și riscul la care ne expunem dacă se optează pentru menținerea unui TVA unic.

”În primul rând trebuie spus că avem un deficit bugetar uriaș, în momentul de față. Gândiți-vă că vom depăși 120-130 de miliarde la finele anului, practic este o diferență din cât încasează statul din taxe și impozite și cât are de cheltuit. Când avem această gaură foarte mare, trebuie să o acoperim cu ceva.

Bine-înțeles că există două variante. Există varianta creșterii taxelor, dar există și varianta unei colectări mai bune a taxelor din economie.

Numai pe TVA, de exemplu, noi nu colectăm, adică nu aducem la bugetul de stat vreo 50 de miliarde de lei, pentru că nu suntem capabili să facem acest lucru.

Din această perspectivă, s-ar putea ca anul viitor, pe lângă o colectare mai bună și sperăm să se întâmple acest lucru, mai ales că se va permanentiza și e-Factura și vor veni și sancțiunile, multe companii vor fi obligate să declare absolut toate veniturile pe noi chestia asta ne va ajuta într-adevăr. 

Creșterile de taxe, mai întâi pe apartamente și pe mașini, lucruri care sunt deja bătute în cuie, de la 1 ianuarie, și probabil că vom vedea un impozit pe apartament în funcție de valoarea pe piață și nu de suprafața acestuia, cum este în prezent, ceea ce înseamnă o creștere de 2-3 ori a impozitelor pe locuință”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, la Realitatea Plus.

Riscul unui TVA unic

”Pe de altă parte, sunt taxele acestea pe bunurile de consum. Un TVA unic, de 19%, dacă se va menține anul viitor asta înseamnă că se vor elimina cotele reduse de TVA, de 5% și 9%, care sunt la alimente, la medicamente, la serviciile care au legătură cu viața noastră de zi cu zi.

Asta înseamnă un nou val de scumpiri. Iar în ceea ce privește taxarea veniturilor, nu cred că se va ajunge la un impozit progresiv pentru că nu avem interfața necesară pentru a face asta, nu suntem logistic pregătiți”, a declarat analistul, care a adăugat că ”vom vedea taxe mai mari pe dividente, o cotă unică, undeva la 16%, acestea sunt câteva dintre scenariile luate în calcul pentru că statul are nevoie de bani”.

Citește și: Taxe și impozite pentru mediul de afaceri, după alegeri. Ciucă: Am promis prin cuvânt de onoare / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel