TVA redus la 5% pentru instalarea de pompe de căldură, panouri solare şi fotovoltaice
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Legea a fost promulgată.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare, informează Agerpres. Actul normativ pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Potrivit legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale. Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Bani pentru sisteme verzi pentru firme, prin programul ElectricUp

Programul ElectricUp, prin care operatorii din industria ospitalității, firmele mici și mijlocii pot lua bani ca să își instaleze panouri fotovoltaice sau stații de încărcare pentru mașini electrice, continuă. În noua sesiune, aceştia ar putea sa obțină finanțare și pentru pompe de căldură. Anul trecut au fost aproximativ 2.500 de cereri, din care au fost aprobate peste 1.800, și s-a terminat bugetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel