Data publicării:

TVA 0 % locuințe. Măsură CRITICATĂ de Marilen Pirtea(PNL)

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

 Cota de TVA de 0% pentru livrarea de locuinţe noi este departe de a fi o măsură socială, fiind fie o măsură prin care ''se mută bani din bugetul statului în buzunarele unor dezvoltatori imobiliari'', fie ''o nouă încercare de fisurare a legăturii României cu UE'', a declarat, vineri, deputatul liberal de Timiş, Marilen Pirtea, secretar al Comisiei de buget finanţe a Camerei. 

Este fie o măsură prin care se mută bani din bugetul statului în buzunarele unor dezvoltatori imobiliari şi al celor mai avuţi dintre români, fie o nouă încercare de fisurare a legăturii României cu Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, fie o găinărie, fie un pas spre Romexit, arată deputatul Marilen Pirtea.

Potrivit parlamentarului, zilele trecute au apărut în spaţiul public informaţii potrivit cărora Guvernul intenţionează să introducă o cotă de TVA de 0% pentru livrarea de locuinţe, măsura fiind inclusă în programul de guvernare, având ca termen de implementare 1 martie 2017. 

Joi, a fost introdusă la Senat şi o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal înregistrată fiind, semnată chiar, de domnul Liviu Dragnea, adaugă deputatul liberal. 

Măsura contravine legislației europene

În opinia sa, propunerea contravine legislaţiei europene, subliniind că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în materie de TVA sunt obligatorii. 

În privinţa TVA, Marilen Pirtea spune că Directiva lasă la aprecierea statelor membre nivelul cotelor pe care le aplică, însă cu unele restricţii cota standard nu poate fi mai mică de 15%, iar fiecare stat poate, opţional, să utilizeze una sau două cote reduse care nu pot fi mai mici de 5% şi pot fi utilizate pentru o gamă restrânsă de bunuri şi servicii. Între aceste bunuri şi servicii se numără şi "livrarea, construirea, renovarea şi transformarea locuinţelor, ca parte a politicii sociale". 

România a utilizat această opţiune, instituind o reducere a TVA, ca măsură socială. Cu alte cuvinte, o cotă de TVA de 5%, se aplică în anumite situaţii. 

Dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a românilor, această reducere este deja destul de generoasă, inclusiv pentru clasa de mijloc din România. Pe cine avantajează această nouă propunere? Desigur, unii nu vor mai plăti 5% TVA. În schimb, principalii câştigători sunt cei care vor să cumpere locuinţe care pentru marea majoritate a românilor ar intra în categoria 'de lux', pentru care beneficiul este de 19%. Nu trebuie să omitem că România este ţara din UE cu cele mai mari inegalităţi între săraci şi bogaţi, potrivit unui raport al Comisiei Europene, adaugă Marilen Pirtea. 

Astfel, menţionează secretarul Comisiei de buget finanţe, o guvernare care pretinde că se adresează celor mulţi renunţă la încă o sursă importantă de venit la bugetul de stat, pentru a-i 'asista' pe cei mai avuţi dintre români, iar prin această modificare, caracterul social al legii dispare şi odată cu el dispare şi temeiul aplicării unei cote TVA mai mică de 15%, ceea ce denotă ignorarea completă a directivei, relatează Agerpres.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel