Turnul Eiffel, obiectivul central al unui spaţiu pietonal 'verde', ce va fi amenajat până în 2024
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Turnul Eiffel se va afla în centrul unui spaţiu pietonal 'verde' ce va fi amenajat până în 2024, a anunţat primarul oraşului Paris, cu ocazia prezentării proiectului de reamenajare a acestui sit din capitala Franţei, conceput de o arhitectă americană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Ne aflăm cu adevărat în faţa unui amplu obiectiv de amenajare pietonală', a declarat marţi primarul din Paris, Anne Hidalgo. 'Vom avea o grădină extraordinară, pentru a reauzi cântecele păsărilor', a adăugat ea. Aceste amenajări, pentru care a fost lansată o cerere internaţională de oferte în 2018, sunt prevăzute înainte de ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice de vară, care vor avea loc la Paris.

Proiectul conceput de americanca Kathryn Gustafson, arhitect peisagist, intitulat 'One', a fost ales de oficialii francezi. Astfel, autovehiculele nu vor mai putea să circule pe podul Iena, care va deveni pietonal şi va permite accesul doar pentru transportul în comun şi mijloace de transport nepoluante. Numărul benzilor pentru vehicule de pe Quai Branly va scădea de la patru la două, într-o zonă cu limită de viteză de 20 de kilometri pe oră şi unde pietonii vor avea prioritate. La finalul Jocurilor Olimpice, un al doilea spaţiu de lucrări va fi deschis pe Champ de Mars.

'Este un ansamblu unitar coerent, care devine un spaţiu de promenadă, de plimbare, de respiraţie', a subliniat Anne Hidalgo. 'Acest sit prezintă o atractivitate deosebită, iar frecventarea lui a contribuit la denaturarea şi transformarea sa, fără o gândire globală şi cu prea multe maşini, cu turism de masă, prea multe autocare', a adăugat Jean-Louis Missika, adjunctul primarului din Paris şi coordonatorul activităţilor de urbanism. 'Turnul Eiffel va putea să se găsească în centrul acestui parc vast şi să redea parizienilor dorinţa de a veni să se plimbe în jurul lui'. Kathryn Gustafson a câştigat licitaţia de proiecte 'Site Tour Eiffel - decouvrir, approcher, visiter', lansată de municipalitatea din Paris, la care au concurat patru echipe.

'Putem să creăm cel mai mare spaţiu verde din Paris', cu 'mult mai multă biodiversitate, mult mai multă ecologie', a explicat ea, după ce proiectul ei a fost declarat câştigător. Kathryn Gustafson se află şi la originea proiectului Fântânii comemorative a Dianei, prinţesă de Wales, amenajată la Londra. În total, 54 de hectare sunt vizate de noul proiect parizian, iar costurile de amenajare se ridică la 72 de milioane de euro (taxe incluse). În fiecare an, 20 milioane de persoane vizitează spaţiul în care se află Turnul Eiffel, din care 7 milioane sunt turişti plătitori de bilete, care urcă în turn. Monumentul parizian sărbătoreşte în 2019 împlinirea a 130 de ani de la inaugurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel