”Turiști” ruși au intrat în Finlanda cu unelte militare și drone
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Natasha Chebanoo/ Pexels
Fotografie de la Natasha Chebanoo/ Pexels
Sosirile în număr din ce în ce mai mare a  turiștilor din Rusia și capturile de frontieră împing Helsinki să pună capăt eliberării vizelor. Dar Moscova amenință că va ”reacționa negativ”.

În Finlanda există o dezbatere cu privire la posibilitatea limitării eliberării vizelor turistice sau de scurtă durată pentru cetățenii ruși din motive de securitate națională.

În ultimele ore, autoritățile vamale au surprins, de fapt, mai multe persoane la granița cu Rusia în timp ce transportau drone și alte bunuri supuse sancțiunilor UE.

Acestea sunt instrumente care ar putea crește ”capacitățile industriale și militare ale Moscovei”, au dezvăluit autoritățile. Momentan nu este clar de unde provin bunurile sechestrate, potrivit Europa Today.

”În prezent, aproximativ douăzeci de dosare referitoare la traficul de pasageri sunt în faza de examinare prealabilă”, se arată într-o notă a autorității vamale. Verificările au constatat, de asemenea, diverse produse de lux supuse sancțiunilor UE și bunuri cu diferite scopuri militare ”cum ar fi instrumentele folosite în traficul maritim”.

Granița dintre Finlanda și Rusia are o lungime de aproximativ 1.340 de kilometri și se întinde pe o zonă rurală slab locuită. Cererea recentă a Helsinki de aderare la NATO și iritația Moscovei față de această alegere au dat naștere dezbaterii privind necesitatea aplicării unor noi măsuri de control la frontieră, de la care sosesc și mulți turiști, sau presupuși ca atare, cu cifre în creștere puternică după eliminarea restricții anti-Covid. 

În ultimele zile, opoziția finlandeză a propus suspendarea noilor vize turistice pentru ruși. O mișcare care ar putea ridica tensiuni cu Moscova, întrucât purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ”ar reacționa foarte rău” dacă guvernul finlandez ar opri eliberarea de vize cetățenilor ruși.

Citiți și:

Finlanda, singura țară de graniță a UE care eliberează vize rușilor

Finlanda se pregătește să adere la NATO: o apartenență istorică care a provocat deja tensiuni puternice cu Moscova. Între timp însă, datorită finlandezilor, rușii își pot continua să-și ia vacanțele în Europa.

Potrivit Europa Today, țara scandinavă a rămas singura țară de graniță a UE care eliberează vize de turist celor care vin din Rusia. În prezent, ar fi peste 100 de mii. O ”generozitate” care stârnește controverse, la Helsinki, dar nu numai.

Partidul conservator finlandez a propus să înceteze acordarea de noi vize de turism rușilor

”Situația este insuportabilă - atacă Jukka Kopra, un parlamentar al Partidului Coaliția Națională - ucrainenii sunt uciși, inclusiv civili, femei și copii și, în același timp, Rușii își petrec vacanțele în UE”.

Aki Lindén, liderul social-democraților și membru al guvernului Sanna Marin, este și el de acord cu această propunere: ”Personal, cred că restricțiile trebuie înăsprite”.

Numărul de turiști ruși care trec granița a crescut constant, trecând de la 125 de mii în iunie la peste185 mii în iulie. Majoritatea sunt în posesia unei vize de turist de ani de zile, alții au aplicat recent pentru aceasta (cel puțin 10.000 în iulie).

Faptul că, cu spațiul aerian al UE închis zborurilor din Rusia, Finlanda a devenit și platforma de pe care să ajungă în alte țări UE, evitând singurele două rute alternative, și anume cele care trec prin Turcia și Serbia, care sunt mult mai scumpe. 

Companiile de autobuze din Sankt Petersburg fac afaceri mari, deoarece trenul care face legătura între orașul rus și Helsinki a fost și el oprit din cauza sancțiunilor.

Dar nu doar rușii fac afaceri: pentru orașele de graniță finlandeze, turiștii ruși sunt o sursă importantă de venit

”După cum văd eu, ar trebui să le luăm banii – a scris pe Twitter Veikko Vallin, membru al Partidului Social Democrat, referindu-se la turiștii ruși – Boom-ul comerțului ar fi pozitiv mai ales pentru Finlanda de Est: ocuparea forței de muncă s-ar îmbunătăți, mulți ar fi să aibă un răgaz de la dificultățile financiare”, a declarat acesta.

Din punct de vedere juridic, eliberarea de vize de turism către ruși nu încalcă sancțiunile UE împotriva Moscovei, care vizează ”în principal și în mod specific” Guvernul rus și elita economică rusă, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Scopul sancțiunilor este de a împiedica Kremlinul să finanțeze războiul de agresiune din Ucraina și nu de a viza cetățenii de rând. Eliberarea vizelor, conform Regulamentului Schengen, ar trebui evaluată de la caz la caz, pentru a verifica dacă solicitantul ar putea pune în pericol ordinea publică, securitatea națională sau relațiile internaționale ale unui stat membru.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, celelalte țări UE care se învecinează cu Rusia, au decis să nu mai elibereze aceste vize. Moscova ”va reacționa foarte negativ” dacă Helsinki îi va imita, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel