Turiști blocați pe Tâmpa, la Brașov, după ce au ”scurtat” traseele montane. Au intervenit salvamontiștii
Salvamontiștii din Brașov au intervenit din nou pentru salvarea unor turiști rătăciți pe Tâmpa.
Pare greu de crezut dar se întâmplă! Un grup de patru persoane a rămas blocat pe Tâmpa după ce a încercat să scurteze traseul, tăind serpentinele.
Cei trei copii și un adult, echipați inadecvat pentru o plimbare montană, cu încălțări și haine de oraș, au fost recuperați de către salvamontisti și duși în siguranță la baza muntelui.
”Reamintim turiștilor necesitatea purtării unui echipament adecvat, chiar dacă vorbim despre plimbări sau drumeții scurte, cum este cazul celor de pe Tâmpa. Totodată, tăierea serpentinelor poate duce foarte ușor la pierderea traseului, existând riscul de a rămâne blocați în zone izolate și foarte înclinate”, a scris Primăria Brașov pe pagina oficială de Facebook.
Se pot produce accidente
În plus, vorbind despre secțiuni neamenajate, cum este cazul scurtăturilor, crește riscul de accidentare și mai mult decât atât, de accidentare a altor persoane aflate în aval, prin dislocarea de pietre.
În același timp, scurtand traseul, potecă se deteriorează, iar riscul întâlnirii animalelor sălbatice este unul mare. Înainte de a pleca în drumeție, verificați de asemenea orarul de funcționare a instalațiilor de transport pe cablu, pentru a va putea folosi de ele în caz de nevoie.
Tânăr minor, accidentat grav pe Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa
Salvamontiştii din municipiul Braşov au intervenit săptămâna trecută marţi pentru salvarea unui tânăr de 17 ani, care s-a rănit grav la cap după ce a alunecat pe Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa, scrie Agerpres.
Conform Serviciului Public Local Salvamont Braşov, tânărul, care nu avea echipament adecvat pentru drumeţie pe munte, s-a rostogolit pe o distanţă de aproximativ 10 metri, între două serpentine, pe un plan înclinat plin de stânci şi bolovani.
În urma căderii, el a suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conştienţă, cu multiple plăgi escoriate şi tăiate la cap.
"La sosirea salvatorilor montani, persoana în cauză era conştientă, dar incoerentă. După ce a fost imobilizată pe targă, a fost coborâtă la baza muntelui, de unde a fost preluată de un echipaj SAJ Braşov. Deoarece pe perioada transportului saturaţia de oxigen a început să scadă, i-a fost administrat oxigen suplimentar. Menţionăm că turistul făcea parte dintr-un grup mai numeros şi nu dispunea de echipament adecvat unei astfel de drumeţii", a precizat sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News