Turistă care făcea escală, deportată din SUA după ce a fost întrebată dacă a avortat recent
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Madolline Gourley spune că era în drum spre Canada, înainte de intervenția oficialilor americani de imigrație.

O femeie australiană, care plănuia să ajungă în Canada, susține că a fost reținută din senin de autoritățile americane. Acesteia i s-au luat amprentele digitale și a fost interogată cu privire la istoricul ei de avort. La finalul intervenției, aceasta a fost deportată rapid, deși se afla doar în timpul unei escale, în SUA.

Madolline Gourley, un rezident din Brisbane, spune că a fost tratată ca un criminal în timpul tranzitului ei prin Los Angeles, pe 30 iunie, unde a fost reținută la graniță.

Gourley a fost ținut într-o cameră de detenție, interogat de două ori, loc unde i s-au înregistrat amprentele și a fost fotografiată.

La un moment dat, un oficial de frontieră american a întrebat-o pe Gourley, care purta o rochie largă, dacă este însărcinată. Aceeași întrebare s-a repetat când era mutată între camere. Când le-a spus din nou oficialilor americani că nu este însărcinată, Gourley a fost întrebată dacă a făcut un avort.

„Mă plimbau dintr-o cameră în alta și tot repetau întrebarea despre sarcină”, a spus Gourley pentru The Guardian Australia. „Nu știu dacă au uitat răspunsul inițial sau au vrut să descopere dacă mințeam. Am spus nu, iar ofițerul s-a uitat la mine din nou și m-a întrebat: „Ai făcut recent un avort?”

„Nu știu procesul de gândire din spatele întrebării... M-am gândit doar: Care este relevanța?”

Lui Gourley i s-a spus că nu i se va acorda intrarea în SUA și că va fi deportată cu următorul zbor înapoi la Brisbane, la cinci ore după sosire, pentru că a încălcat condițiile programului de scutire de viză, care se aplică cetățenilor Australiei.

Un purtător de cuvânt al Serviciului Vamal și Protecției Frontierelor din SUA a confirmat că programul de scutire de viză interzicea solicitanților să se angajeze „în orice tip de angajare sau să obțină compensații pentru serviciile prestate”. Regula, care pare să interzică șederea la domiciliu pentru cazare gratuită, a luat-o complet prin surprindere pe Gourley și ea a spus că acum dorește să avertizeze alți australieni despre consecințele unei escale în SUA.

Întrebat despre tratamentul oferit lui Gourley, purtătorul de cuvânt al CBP a spus că ia în serios „acuzațiile de comportament neprofesionist”.

„CBP regretă orice neplăcere pe care un pasager a putut să o experimenteze”, a spus purtătorul de cuvânt. „Luăm în serios acuzațiile de comportament neprofesionist. CBP are proceduri standard pentru tratarea acuzațiilor de abatere. Dacă confirmăm conduita greșită a angajaților, vom lua măsuri ferme și adecvate pentru a corecta situația.”

Cazul lui Gourley este doar cea mai recentă poveste de groază prin care trece un australian, și nu numai, care are tranzit prin SUA, în drum spre țările vecine.

Luna trecută, The Guardian a raportat că lui Jack Dunn, un student victorian, i s-a refuzat intrarea în SUA, a fost percheziționat, trimis la închisoare alături de criminali și apoi deportat. El a încălcat o regulă puțin cunoscută care impunea celor care intră cu scutirea de viză să fi rezervat fie un zbor dus-întors, fie o călătorie mai departe către o țară care nu se învecinează cu SUA.

Joe Biden promite că va proteja femeile americane care călătoresc pentru întrerupere de sarcină

Președintele Joe Biden le face promisiuni femeilor americane care călătoresc pentru întrerupere de sarcină.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis că femeile care călătoresc în alt stat pentru a face avort vor fi protejate de guvernul federal, potrivit BBC. Milioane de americance din SUA și-au pierdut în luna iunie dreptul la avort, după ce Curtea Supremă a întors decizia luată în urmă cu 50 de ani în cazul Roe contra Wade.

Astfel, judecătorii au dat frâu liber statelor din țară să interzică avortul în caz că asta doresc. În același timp, companii precum Google spun că încearcă să șteargă informațiile din istoricul de locație al utilizatorilor care ar putea fi folosite pentru a incrimina persoanele care vizitează clinicile de avort americane.

Din nefericire, așa cum arată situația în acest moment, femeile din statele care interzic sau restricționează avortul ar putea fi forțate să călătorească în locațiile unde practica este legală, la nevoie.

În cadrul unei conferințe online cu guvernatorii de stat democrați, Biden a spus că este de părere că unele state americane vor încerca să aresteze femeile care vor să facă avort peste granițele teritoriale. „Nu cred că oamenii cred cu adevărat că așa ceva este posibil... dar este probabil”, a spus liderul american.

Joe Biden a adăugat că guvernul va asigura ca toate statele americane vor avea acces facil la pastilele care provoacă avortul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel