Data publicării:

Turist francez, mort din cauza deshidratării. Voia să pătrundă, ilegal, pe cosmodromul rus Baikonur

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @Victor vicktop55
FOTO: captura video Twitter @Victor vicktop55
Un turist francez a murit când încerca să pătrundă pe cosmodromul Baikonur, un loc popular printre fanii ”urbex”.

Un turist francez, în vârstă de 24 de ani, a murit din cauza deshidratării, după câteva zile petrecute în stepă, în timp ce încerca să pătrundă pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, potrivit autorităților franceze și ruse, citate de AFP, scrie Agerpres.

Cosmodromul din Kazahstan reprezintă un lor emblematic pentru cucerirea spațiului, fiind un punct de atracție pentru turiștii amatori de experiențe extreme.

”Ambasada noastră de la Astana (capitala Kazahstanului) a fost informată în legătură cu decesul unui turist francez. Ea este mobilizată să ofere sprijin familiei acestuia”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, după ce autoritățile ruse responsabile de acest cosmodrom au anunțat decesul, marți.

”Tânărul de 24 de ani a murit din cauza deshidratării, survenită în condiții de temperaturi extrem de ridicate și agravate de boli cronice”, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, care se ocupă de anchetă.

Potrivit aceleiași surse, atât turistul decedat, cât și un alt cetățean francez, în vârstă de 27 de ani, au petrecut trei zile în stepa din centrul Kazahstanului, o fostă republică sovietică de cinci ori mai mare decât Franța, unde este situat acest cosmodrom închiriat de Rusia și în care accesul se face pe bază de autorizație specială.

Supraviețuitorul echipei a fost arestat, fiind eliberat ulterior, după o audiere care a avut loc marți în fața unui tribunal militar, potrivit instanței.

Baikonur, popular printre fanii ”urbex”

Mai multe persoane, inclusiv influenceri, au reușit să pătrundă ilegal în complexul Baikonur, popular printre fanii ”urbex” (explorarea urbană a locurilor abandonate), care îl consideră unul dintre locurile emblematice ale acestei activități periculoase, alături, spre exemplu, de zona de excludere de la Cernobîl, în Ucraina.

Marți, un reprezentant al Comisiei de Investigații a declarat pentru AFP că acest tip de ”turiști extremi sunt arestați, în general, de două-trei ori pe an, înainte de a fi eliberați”.

”Ei cred că se pot ascunde într-un teritoriu atât de vast, de 50 de kilometri pe 100 de kilometri”, a spus anchetatorul.

Printre cele mai recente cazuri intens mediatizate se numără cel din primăvara anului 2022 în care a fost implicat bloggerul britanic Benjamin Rich, cu peste patru milioane de abonați pe canalul său de YouTube, specializat în explorări ale locurilor considerate periculoase.

Youtuberii francofoni Le Grand JD și Hit the Road au publicat, de asemenea, astfel de înregistrări video, care au cumulat milioane de vizualizări, inclusiv din hangarul care găzduiește naveta spațială sovietică Buran.

Înainte de a intra ilegal în aceste hangare, aventurierii petrec, în general, câteva nopți, ascunzându-se în stepă în timpul zilei, pentru a scăpa de patrulele militare.

De la căderea URSS, în 1991, Rusia a închiriat cosmodromul de la Baikonur, de unde a fost lansat primul om care a ajuns în spațiu, Iuri Gagarin.

Actualul contract de închiriere durează până în 2050, iar agenția spațială rusă Roscosmos continuă să trimită de la Baikonur echipaje rusești și din străinătate către Stația Spațială Internațională (ISS).

Citește și: După 47 de ani, Rusia trimite o nouă navă spaţială către Lună. Când are loc lansarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel