Data publicării:

Turismul românesc are nevoie de angajaţi. Deficit de zeci de mii de oameni

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine de Laurențiu Mihai Badea de la Pixabay
Imagine de Laurențiu Mihai Badea de la Pixabay

Forţa de muncă în turism înregistrează un deficit simţitor, de zeci de mii de persoane. 

Cea mai acută problemă se întâlneşte pe litoralul românesc, unde este necesară prezenţa a peste 20.000 de lucrători, preponderent sezonieri, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Conform sursei citate, criza forţei de muncă cu care se confruntă turismul românesc a fost tema întrunirii interministeriale desfăşurată marţi, prezidată de ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

"Sectorul privat din industria turismului a semnalat în repetate rânduri existenţa unui deficit de forţă de muncă în acest domeniu, problemă care s-a acutizat în perioada pandemiei, când, spre exemplu, numeroase structuri cu funcţiuni de primire turistică au fost nevoite să îşi restrângă activitatea, angajaţii fiind forţati să se îndrepte către alte domenii. Drept răspuns, în urma consultărilor avute şi la nivel de premier, trebuie să unim eforturile astfel încât să venim cu un pachet de măsuri pe termen scurt, dar şi în perspectivă, care să diminueze acest impact negativ", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, citat de Agerpres.

O soluţie, importul de lucrători din ţări non-UE



În vederea indentificării de soluţii, au fost prezenţi la discuţii Aurelian Păduraru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Valentin-Ciprian Muntean, director general al Departamentului Consular în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi reprezentanţi ai industriei de profil.

"Soluţiile pe termen scurt, analizate în cadrul întâlnirii, se referă la importul de lucrători din ţările Non-UE, contingentul stabilit pentru acest an fiind de 100.000, şi la modalităţile prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor, precum şi la corelarea vizei de şedere cu viza de muncă/angajator", se menţionează în comunicat.

În continuarea dialogului, ministrul Cadariu a propus organizarea unei noi întâlniri la Palatul Victoria în decursul săptămânii viitoare, cu implicarea tuturor factorilor decizionali, pentru realizarea unui plan de acţiuni.

Industria de profil a fost reprezentată în cadrul întrunirii de Daniel Mischie, preşedinte Alianţa pentru Turism (APT), Dragoş Răducanu, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Andreea Medvedovici, director executiv al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), precum şi de alţi membri ai acestor structuri asociative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel