Turcii atacă sirienii care au fugit de atrocitățile lui Assad /video
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Zeci de magazine deținute de sirieni în orașul anatolian Kayseri au fost incendiate sau jefuite de bande turcești după ce un bărbat sirian a fost acuzat de abuz asupra unui copil, potrivit Reuters.

Refugiații sirieni din Turcia se pregătesc pentru mai multe tulburări după atacuri asupra caselor și afacerilor lor în timpul protestelor naționaliste violente din orașele din întreaga țară. Zeci de magazine deținute de sirieni au fost incendiate sau jefuite de masele turcești de duminică, când tensiunile de lungă durată dintre cele două comunități au escaladat în orașul anatolian Kayseri.

Turci înarmați cu bâte și cuțite au coborât asupra caselor și afacerilor după ce un bărbat sirian a fost acuzat de abuz asupra unui copil sirian. Mulțimile s-au adunat ulterior în alte orașe și municipii care găzduiesc populații mari de sirieni, scandând „nu vrem refugiați în țara noastră”.

În Istanbul, mari bande de bărbați pe motociclete, mulți înfășurați în drapele turcești, au patrulat cartierele cu populații mari de refugiați. Un bărbat sirian a fost înjunghiat în picior în timp ce se întorcea acasă de la muncă în Gaziantep, un oraș aproape de graniță.

Proteste și focuri de armă au izbucnit și peste frontieră, în nordul Siriei, unde forțele armate turcești colaborează cu grupurile rebele siriene pentru a menține ultima bucată de teritoriu controlat de opoziție în Idlib și Alep. Sirienii din zonă au ars și rupt drapelul turcesc ca răspuns la atacurile din Kayseri, în timp ce alții au atacat vehiculele militare turcești cu pietre și bâte. În centrul orașului Azaz, un oraș de frontieră, bărbați înarmați cu Kalașnikov au ocupat poziții în jurul pieței orașului pentru a trage asupra convoiului turcesc în timp ce acesta trecea. Unii dintre bărbații care atacau soldații turci păreau să poarte uniforma Armatei Naționale Siriene — coaliția rebelă susținută de Turcia.

Șoferii turci de camioane de la punctul de trecere a frontierei au fost și ei atacați, cu videoclipuri care arată geamurile cabinei sparte și șoferii trași din scaune. Un alt videoclip arăta mulțimi împingându-se spre frontieră și coborând drapelul turcesc de la punctul vamal.

Turcia a trimis întăriri în zonă luni seara. Ali Yerlikaya, ministrul de interne, a spus că 474 de persoane au fost arestate în legătură cu violențele din Kayseri, pe care le-a numit „acțiuni provocatoare”.

Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume, inclusiv aproximativ patru milioane de sirieni care au sosit de la începutul revoltei împotriva președintelui Assad în 2011. Au existat puține politici de integrare și majoritatea sirienilor trăiesc în comunități ghetoizate, multora lipsindu-le documentele necesare pentru a găsi un loc de muncă legal sau chiar pentru a rămâne în țară.

Resentimentul față de sirieni a crescut pe măsură ce situația economică a Turciei s-a înrăutățit, iar politicienii de toate orientările au inclus politici anti-refugiați în manifestele lor. Între timp, prezența militară și de informații a Turciei în nordul Siriei este, de asemenea, un punct de nemulțumire. Ankara și-a trimis trupele peste frontieră în 2016 pentru a împinge înapoi milițiile kurde și, de atunci, a creat o zonă tampon de facto de-a lungul unor mari părți ale frontierei.

În Idlib și Alep, Turcia oferă și servicii publice, inclusiv educație, acoperire telefonică și internet și un serviciu poștal, iar multe zone folosesc lira turcească. Dar asta i-a lăsat pe sirieni, deja loviți de război, vulnerabili la criza inflației din Turcia. Mulți sunt disperați să plece și să vină în Turcia — dar Ankara menține granița ferm închisă.

Sirienii au fost, de asemenea, speriați de rapoartele că Assad și președintele Erdogan, care au rupt legăturile în 2011, încearcă să se reconcilieze. Cei doi lideri sunt raportați că se vor întâlni în următoarele zile la Bagdad ca parte a unei medieri conduse de irakieni.

Orice acord între cei doi ar include probabil returnarea nordului Siriei sub controlul lui Assad, precum și întoarcerea refugiaților din Turcia în Siria. Pentru sirienii care au scăpat de Assad și au crezut că au găsit un refugiu în Turcia, acesta este un scenariu de neconceput. Mulți sirieni care s-au întors în țara lor au dispărut sau au fost arestați de forțele sale de securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel