Data actualizării:
Data publicării:

Turcia trimite două avioane și un elicopter în Grecia. A fost emisă avertizare de pericol de incendiu extrem

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: IGSU
FOTO: IGSU
Turcia sprijină Grecia în lupta cu incendiile de vegetație care par că scapă de sub control.

Turcia se implică în sprijinirea Greciei care se confruntă cu incendii devastatoare și va trimite două avioane de luptă împotriva focului, precum și un elicopter, scrie Agerpres, citând pe Ministerul de Externe al Turciei.

”Pregătirile necesare sunt în curs pentru a trimute două avioane pentru stingerea focului și un elicopter de asistență vecinei noastre Grecia, care luptă împotriva incendiilor din jurul Atenei”, a anunțat pe platforma X, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei.

Cele două țări se ajută în caz de catastrofă, în ciuda relațiilor tensionate cu care se confruntă, între care problema Ciprului.

Avertizare extremă de incendii în zona Attica

Secretariatul General pentru Protecție Civilă a emis luni o avertizate de pericol de incendiu de clasă cinci (extrem) pentru mai multe regiuni din Grecia.

Zonele cu cel mai mare risc includ Attica, Viotia și Evia din regiunea Greciei Centrale, precum și Argolida, Corint și Laconia din regiunea Peloponez.
În plus față de aceste zone, un pericol de incendiu foarte ridicat (clasa patru) este, de asemenea, prognozat pentru Evros în Macedonia de Est-Tracia, insulele Sporade din Tesalia, părți din Grecia Centrală, inclusiv Fokida, Fthiotida și Skyros, precum și Achaia și Ilia din Peloponez, regiunea Greciei de Vest, insulele Ciclade și Creta, notează Greek City Times.

Ca răspuns la aceste avertismente, toate serviciile de stat relevante, autoritățile regionale și municipale au fost plasate în stare de alertă maximă. Cetățenii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență extremă, evitând orice activități care ar putea declanșa incendii, cum ar fi arderea vegetației, utilizarea de utilaje care ar putea crea scântei, aprinderea focurilor sau fumatul în afara spațiilor special amenajate.

Ministrul pentru Crize Climatice și Protecție Civilă, Vasilis Kikilias, a avertizat că până pe 15 august, Grecia se va confrunta cu condiții meteorologice periculoase care ar putea duce la incendii de pădure.

"Ne așteptăm la o combinație de vânturi foarte puternice cuprinse între 6 și 7 Beaufort, cu rafale de până la 8 Beaufort, împreună cu secetă și uscăciune. În consecință, jumătate din Grecia se va afla în zona roșie", a declarat Kikilias.

Pompierii români în luptă cu flăcările la Kapandriti

”Componenții modulului național de stins incendii de pădure continuă misiunile, la solicitarea omologilor eleni, în apropierea localității Kapandriti.

Intervenția colegilor noștri constă în protejarea zonelor locuite și stingerea incendiilor care se manifestă la vegetație uscată și pădure. 

Intervenția este una extrem de dificilă, derulată în condiții extreme, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens și a vântului care bate cu putere”, a transmis IGSU.

Potrivit sursei menționate, n contextul atenționării de incendiu extrem, militarii români intervin cu toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: 3 mașini de stingere incendii de pădure, 1 mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și 1 cisternă de 30.000 l.

IGSU a transmis, luni, că ”pe timpul unei rafale de vânt, unul dintre colegii noștri a suferit răni superficiale la nivelul feței, însă nu a necesitat investigații amănunțite sau tratament de specialitate.

Starea subofițerului este una bună, iar la acest moment colegul nostru intervine, alături de camarazii săi, la misiunea de stingere, derulată sub coordonarea omologilor eleni, în localitatea Kapandriti. 

Deși condițiile de intervenție sunt extrem de dificile, din cauza temperaturilor ridicate, a fumului dens și a vântului, niciunul dintre salvatorii români nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanții IGSU.

Citește și: Un român a fost arestat în Grecia, pentru că ar fi provocat un incendiu de vegetație lângă Atena

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel