Turcia își avertizează cetățenii din Occident: Există „niveluri periculoase de intoleranţă şi ură religioasă în Europa”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Turcia și-a avertizat cetățenii din diaspora, dar și pe cei care plănuiesc să plece în vacanță, în Occident, în privința „nivelurilor periculoase de intoleranţă şi ură religioasă”.  

Turcia şi-a avertizat sâmbătă cetăţenii dorind să călătorească împotriva intoleranţei religioase în Europa şi a rasismului în Statele Unite, la o zi după un apel la vigilenţă din partea ţărilor occidentale cetăţenilor lor în faţa riscului de atentate pe teritoriul turc, notează AFP.

Acest apel – al Washingtonului, Parisului, Berlinului sau Romei – de a evita locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia a venit după ce exemplare din Coran au fost arse în Suedia şi Danemarca în cursul unor manifestaţii anti-turce.

O notificare a Ministerului de Externe de la Ankara îi informează pe turiştii turci că există „niveluri periculoase de intoleranţă şi ură religioasă în Europa”. Un alt comunicat susţine că, „recent, au avut loc atacuri verbale şi fizice împotriva străinilor şi acte rasiste în Statele Unite”.

Aceste tensiuni cresc, pe fondul blocării de către Turcia din luna mai a extinderii Alianţei Nord-Atlantice la Suedia şi Finlanda, cerând în schimb mai ales autorităţilor de la Stockholm extrădarea unor refugiaţi kurzi pe care Ankara îi consideră „terorişti”.

Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări ale NATO care încă nu au ratificat în parlament aderarea la Alianţă a Suediei şi Finlandei. Ungaria ar urma să finalizeze procedura luna viitoare.

Căutând să revigoreze sprijinul bazei sale în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din Turcia de la jumătatea lui mai, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu se mai poate baza pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea la NATO. Negocierile sunt oficial suspendate, reaminteşte AFP, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel