Turcia face apel la evitarea oricărei „provocări“, în ajunul negocierilor SUA-Rusia
Săptămâna viitoare, SUA și Rusia vor avea negocieri privind detensionarea situației de la granița Ucrainei. Turcia îndeamnă le evitarea provocărilor înaintea discuțiilor dintre cele două puteri.
Turcia a făcut apel sâmbătă să se evite orice "provocare" înaintea negocierilor de săptămâna viitoare dintre Rusia şi SUA cu scopul calmării tensiunilor provocate de prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina, transmite AFP.
NATO, organizaţie din care Turcia face parte, consideră că există un risc real ca Rusia să invadeze Ucraina, după poziţionarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea frontierei ucrainene.
"Slăbirea forţelor armate turce înseamnă slăbirea NATO"
Diplomaţi americani şi ruşi de rang înalt urmează să se reunească luni la Geneva, în Elveţia, după ce Rusia a prezentat o serie de cereri Washingtonului şi NATO. Rusia va participa apoi miercuri la o reuniune cu reprezentanţii celor 30 de ţări membre ale NATO, prima întâlnire de acest fel din iulie 2019.
"Sperăm că tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, dintre Rusia şi NATO, să fie soluţionate prin mijloace paşnice. Să nu agravăm tensiunile, să evităm provocările", a declarat ministrul apărării turc Hulusi Akar, într-o conferinţă de presă la Ankara.
Ministrul turc s-a referit şi la ceea ce el a numit un embargou asupra armelor, "secret sau asumat", la adresa Turciei, din partea aliaţilor săi din NATO, fără a numi vreo ţară.
"Slăbirea forţelor armate turce înseamnă slăbirea NATO", a declarat el.
Canada a blocat exporturile de arme către Turcia din aprilie 2021, după ce a descoperit că tehnologia sa cu privire la drone vândută Ankarei a fost folosită de Azerbaidjan în timpul războiului acestei ţări împotriva Armeniei.
Iar în 2020, SUA au impus sancţiuni agenţiei turce de armament, după cumpărarea de către Ankara a unui sistem de apărare antiaeriană rusă. Akar a mai adăugat că ţara sa este gata să ajute autorităţile din Kazahstan, confruntate cu proteste violente. Turcia încearcă să-şi consolideze relaţiile cu ţările turcofone din Asia centrală, cum este Kazahstanul, după dezmembrarea URSS în 1991.
Departamentul de Stat al SUA: Nu negociem cu Rusia retragerea de trupe americane din Europa de Est
Departamentul de Stat al SUA a negat vineri că are în vedere reducerea trupelor americane în Europa de Est pentru a facilita discuţiile de săptămâna viitoare cu Rusia privind criza de la graniţa cu Ucraina.
„Am văzut informaţii care sugerează că această administraţie are în vedere retragerea de trupe americane din Europa de Est pentru a se pregăti pentru aceste discuţii. Vreau să fie foarte clar că acest lucru nu este adevărat", a explicat adjuncta subsecretara de stat Wendy Sherman într-o discuţie cu jurnaliştii, potrivit Agerpres.
Wendy Sherman a negat astfel o ştire difuzată de reţeaua NBC, conform căreia executivul SUA se pregăteşte să reducă prezenţa trupelor sale în Europa de Est. Sherman, care săptămâna viitoare va participa la întâlnirile pe care SUA şi NATO le vor avea cu Moscova, a subliniat că dacă Rusia invadează Ucraina, SUA şi Alianţa Nord-Atlantică "vor întări flancul în Europa de Est" (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News