Turcia dă semne de îmbunare: Se observă abordări pozitive în discuţiile cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Turcia observă o atitudine pozitivă în sensul anulării embargoului la exporturile de armament în cursul discuţiilor cu reprezentanţii Finlandei şi Suediei, a anunţat miercuri seară Preşedinţia de la Ankara, conform agenţiei Reuters.

"Am observat o atitudine pozitivă în sensul suspendării embargoului referitor la produsele industriei de apărare în cursul acestei întâlniri, aceasta este o evoluţie pozitivă", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Turciei.

Suedia şi Finlanda au interzis exporturile de armament spre Turcia după incursiunea armatei turce împotriva grupurilor militante kurde din Siria.

Ibrahim Kalin a precizat că în cursul discuţiilor cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei au fost evocate preocupările privind terorismul şi modalităţile de soluţionare.

Finlanda şi Suedia au trimis miercuri delegaţii la Ankara, pentru discuţii în cadrul eforturilor de a convinge Administraţia Recep Tayyip Erdogan să accepte admiterea celor două ţări în Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO.

Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc "terorişti".

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, notează Mediafax.

Finlanda și Suedia în sala de așteptare a NATO

Afirmația guvernului turc că nu a vrut să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO a enervat - deși diplomatic - guvernele de la Helsinki și Stockholm, tocmai în săptămâna în care cele două țări scandinave și-au prezentat scrisorile istorice de cerere de aderare la Alianța Atlantică.

Toate cele 30 de state membre NATO trebuie să fie de acord în unanimitate cu privire la admiterea de noi membri. Dar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a descris Finlanda și Suedia drept „incubatoare” pentru grupările teroriste.

În același timp, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a spus că ambele țări trebuie să ofere garanții de securitate explicite și să ridice interdicțiile privind exporturile către Turcia de anumite active din sectorul apărării, în special de arme. 

"Poziția noastră este perfect deschisă și clară. Nu este o amenințare, nu este o negociere în care încercăm să ne valorificăm interesele", a spus Çavuşoğlu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel