Data publicării:

Turcia cere o conferinţă internaţională pentru pace permanentă în Orientul Mijlociu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a anunţat că ar trebui organizată o conferinţă internaţională de pace, pentru a se găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi Palestina. 

Erdogan a făcut această declaraţie la un summit din Riad, Arabia Saudită, unde mai mulţi lideri s-au reunit pentru a cere Israelului să înceteze ostilităţile din Fâşia Gaza. 

"Israelul se răzbună pe bebeluşii din Gaza, pe copii şi pe femei. În Gaza avem nevoie urgent nu de o pauză de câteva ore, ci de o oprire definitivă a focului", a declarat Erdogan, citat de Reuters. 

Turcia, care a criticat Israelul pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a intensificat, susţine soluţia celor două state. În plus, în Turcia sunt găzduiţi membri ai Hamas, organizaţie care nu este văzută drept teroristă. 

"Nu putem să îi punem pe cei din rezistenţa Hamas, care îşi apară ţara, în aceeaşi categorie cu invadatorii", a mai declarat Erdogan. 

O soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi Palestina depinde de formarea unui stat palestinian plecând de la graniţele din 1967, a precizat preşedintele turc. 

"Credem că o conferinţă internaţională de pace ar aduce o bază solidă pentru acest lucru. Suntem gata să facem eforturile necesare, să fim un garant pentru a păstra pacea care ar urma să fie stabilită în acest context", a mai spus el. 

Amihay Eliyahu, ministrul israelian al Moştenirii, a făcut mai multe declaraţii despre posibilitatea unui atac nuclear asupra Fâşiei Gaza, iar acest lucru, spune Erdogan, a relevat existenţa armelor nucleare în Israel. Preşedintele Turciei a cerut o investigaţie internaţională. 

"Dacă sunt bombe nucleare ascunse de examinarea Agenţiei Energiei Atomice Internaţionale, atunci aceste lucruri ar trebui să fie la vedere", a declarat Erdogan. 

Israelul nu recunoaşte public existenţa armelor nucleare pe teritoriul său, însă Federaţia Cercetătorilor Americani estimează că Israelul are undeva la 90 de focoase nucleare. 

Benjamin Netanyahu l-a suspendat pe Eliyahu după aceste declaraţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel