Data publicării:

Turcia amână ratificarea aderării Suediei în NATO. Procesul deja este în întârziere cu 18 luni

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Comisia de afaceri externe din Parlamentul Turciei a amânat discuțiile privind aderarea Suediei la NATO.

Comisia de afaceri externe din Parlamentul Turciei a decis să aibă discuții suplimentare în legătură cu proiectul de lege privind aprobarea aderării în NATO a Suediei, amândând astfel un procs care deja se află în așteptare de mai bine de un an și jumătate, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, președintele comisiei, Fuat Oktay, a afirmat că aceasta poate readuce pe agendă proiectul de lege săptămâna viitoare, fără însă a oferi un calendar clar.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare în urmă cu trei săptămâni, într-o decizie salutată de NATO și Stockholm.

Proiectul trebuie să fie aprobat de comisia parlamentară pentru afaceri externe înainte de votul în plenul parlamentului, după care președintele Erdogan urmează să promulge legea.

La câteva luni după începerea agresiunii ruse în Ucraina în februarie 2022, Suedia și Finlanda au prezentat cereri oficiale de aderare la NATO.

Aderarea Finlandei s-a produs în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria. Majoritatea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au ratificat rapid protocolul de aderare a Suediei, însă Ankara a invocat temeri legate mai ales de cooperarea în domeniul securității.

După presiuni care au durat mai multe luni, Erdogan afirmase, după summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, că în luna octombrie va înainta parlamentului turc, la reluarea activității acestuia după vacanța de vară, ratificarea aderării Suediei la NATO.

Citește și: Data la care Stoltenberg speră că Suedia va fi admisă oficial în NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel