Turcia a lansat operațiunea aeriană Claw Sword. Bombardamente în nordul Siriei și Irakului
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 20 noi 2022, 09:32
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Turcia a bombardat mai multe zone din nordul Siriei și Irakului.

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, duminică, că a lansat operaţiunea aeriană 'Claw Sword' în nordul Irakului şi al Siriei, regiuni 'utilizate ca baze de teroriştii' kurzi, transmite AFP.

'Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început', a transmis ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atentatul comis pe o stradă comercială din centrul Istanbulului.

Operaţiunea aeriană a fost întreprinsă 'în conformitate cu drepturile de legitimă apărare ce decurg din articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului şi al Siriei, a asigura securitatea frontierelor şi a elimina terorismul de la sursă', a adăugat ministerul turc.

În cursul nopţii, ministerul a postat pe Twitter următorul mesaj: 'A sosit ceasul pentru a da socoteală! Ticăloşii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide'.

'Cuiburile terorii sunt distruse de lovituri de precizie', a adăugat el, fără alte detalii despre ţintele vizate.

Atentatul din 13 noiembrie comis pe artera comercială aglomerată Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 80.

Autorităţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi YPG (Unităţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliată PKK.

Potrivit comunicatului, ministrul apărării Hulusi Akar 'a condus şi gestionat operaţiunea Claw Sword (...), de la centrul operaţiunilor armatei aerului', scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI     -    Erdoğan spune că Federația Rusă nu are „nimic de-a face" cu incidentul din Polonia

Suedia și-a modificat Constituția, la solicitarea Turciei

Parlamentul Suediei a votat miercuri o modificare a Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO, transmite AFP. Cu 278 de voturi din 349, parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere "când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul". Singurul partid care a votat împotrivă este Stânga, de opoziţie.

Potrivit AFP, experţii apreciază că amendamentul care urmează să intre în vigoare în ianuarie ar trebui să permită în special urmărirea mai uşoară în justiţie a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă nu doar în Suedia şi Turcia, ci şi în întreaga Uniune Europeană şi în Statele Unite.

Pentru adoptarea amendamentului au fost necesare două aprobări, în două sesiuni diferite ale parlamentului, înainte şi după alegeri. Majoritatea anterioară social-democrată îşi dăduse deja acordul şi votase o primă înăsprire a legislaţiei antiteroriste, în vigoare de la 1 iulie (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?