Turcia: 22 de morți și 16 persoane în stare gravă, după ce au băut alcool contrafăcut în Istanbul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Cel puţin 22 de persoane au murit şi 16 sunt în stare critică în spital după ce au consumat alcool contrafăcut la Istanbul.

Patru persoane au fost arestate în acest caz, relatează Reuters. Autorităţile turce au intensificat recent acţiunile care vizează contrabanda cu alcool înainte de sărbătorile de Anul Nou, efectuând numeroase operaţiuni la nivel naţional care vizează vânzători şi distribuitori.

Într-un comunicat, biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că 11 din cei care au murit erau cetăţeni străini şi la fel cinci dintre cei spitalizaţi, scrie Agerpres. În total, 46 de persoane au fost spitalizate pentru intoxicaţie cu alcool, scrie Agerpres. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a impus taxe mari pe alcool. Impozitul pe băutura tradiţională raki, o băutură alcoolică cu gust de anason, a crescut vertiginos în ultimul deceniu.

Preţurile băuturilor alcoolice în pieţe, restaurante şi baruri au crescut în ultimele luni din cauza taxelor mari şi a creşterii inflaţiei. Economiştii au afirmat că impozitarea excesivă a alcoolului va încuraja oamenii să consume produse contrafăcute sau să fabrice băuturi acasă, determinând o creştere a cheltuielilor sanitare şi conducând la numeroase decese care pot fi prevenite.

Impozitul pe consumul de băuturi alcoolice

Turcia a majorat, anul trecut, impozitele pe consumul de băuturi alcoolice cu 17,07%, la câteva ore după anunțul unei creșteri a ratei inflației prețurilor de consum, conform Ahval News.

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason a fost supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere  a crescut de la 2,04 la 2,39 lire. Impozitele pe vinurile care conțin 18% sau mai puțin alcool au crescut de la 81,38 la 95,29 lire, în timp ce vinurile care conțin 22% sau mai mult alcool vor avea o creștere a impozitelor de la 279,29 la 326,99 lire .

Pe 29 aprilie, guvernul turc a impus o carantină de aproape trei săptămâni, însoțită de măsura interzicerii vânzărilor de alcool până la sfârșitul Ramadanului. Toate rafturile cu băuturi alcoolice ale magazinelor care au funcționat în perioada carantinei au fost sigilate, clienții fiind notificați că raioanele respective sunt temporar închise, din ordinul executivului, scrie jurnalul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel