Turcia - Israel, TENSIUNI.Diplomaţi EXPULZAŢI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Alegeri Turcia
Alegeri Turcia
Tensiuni diplomatice între Turcia şi Israel pe fondul confruntărilor sângeroase între armata israeliană şi manifestanţii palestinieni.

Tensiuni diplomatice între Turcia şi Israel. Turcia i-a cerut ambasadorului Israelului la Ankara să părăsească temporar teritoriul turc în semn de protest faţă de moartea a aproape 60 de palestinieni luni, în urma confruntărilor sângeroase între armata israeliană şi manifestanţi palestinieni la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza. În replică, Israelul a cerut consulului turc din Ierusalim să se întoarcă temporar în ţara sa, relatează AFP, Reuters, dpa şi EFE. 

Ambasadorul Eitan Naeh a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei, unde i s-a cerut 'să revină în ţara sa pentru o vreme', a declarat un responsabil diplomatic turc a doua zi după decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv pentru consultări. 

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, consulul turc a fost convocat şi i s-a comunicat să se întoarcă în Turcia "pentru consultări pentru o perioadă de timp. 

Postul public de radio israelian a transmis că Turcia are în vedere expulzarea ambasadorului Eitan Naeh. Alte instituţii media israeliene, între care portalul Ynet, au transmis informaţii similare. 

[citeste si]

Tensiunile dintre cele două state au fost aplanate în anul 2016

Posturi de televiziune turceşti, precum CNN Turk şi Haberturk, au informat că şefului misiunii israeliene i s-a cerut 'să se întoarcă la Tel Aviv pentru un timp'. Postul public de televiziune turc TRT a informat că ambasadorului israelian i s-a spus să plece. 

În 2016, Israelul şi Turcia şi-au aplanat tensiunile diplomatice, trimiţând reciproc ambasadori. Reacţionând la moartea a aproape 60 de palestinieni luni sub tiruri israeliene în timp ce manifestau la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza împotriva transferului ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de 'terorism de stat' şi de 'genocid'. 

Turcia şi-a rechemat de asemenea ambasadorul din SUA pentru consultări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel