Tumoare diagnosticată cu un CLICK, fără biopsie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Un elev din Constanța a pus bazele unui sistem informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori în doar câteva secunde. Totul a pornit de la experiența personală, prin care a trecut la vârsta de 15 ani.

Liceeanul a creat un sistem prin care se poate afla, în proporție de 90%, dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă. Dragoş Şerban obţine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN. Sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de aşteptare al biopsiei, care poate dura o lună. Pe scurt, algoritmul calculează textura tumorii şi dă verdictul.

Dragoş a trăit această tensiune pe propria piele, atunci când, în clasa a IX-a fiind, a fost diagnosticat cu o tumoră osoasă la piciorul stâng

”Se umflase piciorul, era rece, nu ştiam ce se întâmplă. Am făcut biopsia odată cu operaţia, apoi am trăit timp de o lună spaima, incertitudinea şi ameninţarea unei boli fatale. Am înţeles atunci cât de grea este aşteptarea, cu atât mai mult pentru cei care au un răspuns de tumoare malignă. Pentru ei, intervalul de aşteptare de aproximativ o lună poate ar face o diferenţă în aplicarea tratamentului", arată liceanul, care a avut norocul de a primi diagnostic de tumoră benignă.

Intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans" (O abordare non-invazivă pentru clasificarea tumorilor cerebrale bazată pe textura modelului din imagistică), proiectul i-a adus lui Dragoş Şerban Premiul I absolut, cu medalie de aur, la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la Bucureşti. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, I-SWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în mai 2015. Liceanul din România va participa la categoria „Environment health disease prevention" (Prevenţia bolilor în sănătatea mediului), scrie B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel