Data publicării:

Tulcea: Tariful de acces în Deltă ar putea creşte anul viitor

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte să majoreze tarifele de acces în Rezervaţie şi să reintroducă tariful pentru pescuit sportiv, după ce, în ultimii ani, pescarii sportivi nu au plătit niciun leu pentru permisul de pescuit.

"Avem discuţii cu operatorii din turism pentru a identifica soluţiile ca taxa de rezervaţie să fie plătită la cazare. Evident, şi cuantumul acestei taxe trebuie să crească. Cinci lei pe zi este foarte puţin. La un muzeu se plăteşte 8 lei sau 10 lei intrarea, or aici se intră într-un muzeu natural. Aceste fonduri merg clar spre zona de administrare a patrimoniului natural, bani pe care ARBDD îi poate utiliza şi utilizează pentru repopulări, decolmatare şi toaletare zone de pe canale", a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că ia în calcul ca anul viitor să fie reintrodus tariful pentru pescuit sportiv în Deltă.

"Luăm în calcul ca la anul să reintroducem costul pentru permisul de pescuit. La ora actuală, permisul e zero lei şi se accesează o resursă vie într-o rezervaţie a biosferei fără a se contribui la menţinerea resursei naturale", a menţionat Ţibuleac.

Conducerea ARBDD doreşte să definească zonele de campare din Deltă, dar şi pe cele de pescuit sportiv.

"Zonele de pescuit sportiv vor avea un număr limitat de permise. Nu putem continua să avem o presiune mare pe deltă, în condiţiile în care echilibrul dintre biodiversitate şi activităţile antropice este destul de fragil", a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.

Ţibuleac nu a menţionat care ar putea fi cuantumul viitoarelor taxe, dar a precizat că tariful de acces în Deltă ar putea fi diferenţiat.

"Avem două categorii de turişti, cei care vin şi înnoptează şi cei care vin doar pentru vizitare. Pentru prima categorie, este normal ca taxa să fie mai mică. Pentru cei care vin doar pentru vizitare, taxa să fie mai mare. Nu încercăm să restricţionăm accesul în Deltă, dar trebuie făcut ceva pentru a nu creşte numărul de turişti atât de mult încât procesul de distrugere a Deltei să nu devină ireversibil", a precizat Cătălin Ţibuleac.

În opinia lui, fenomenul turistic în sezonul estival care s-a încheiat a fost la acelaşi nivel ca cel de anul trecut, atunci când s-a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul precedent.

"Urmează să încheiem un protocol de colaborare cu Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Tulcea, pentru ca deţinuţii să igienizeze malurile Dunării. Vrem un protocol similar şi cu penitenciarul din Constanţa, pentru igienizarea plajelor din Vadu şi Corbu. Acţiunile ar putea începe luna viitoare", a mai spus guvernatorul Deltei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel