Tulcea: Proiect pentru protejarea Pădurii Letea şi a cailor semi-sălbatici
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
padurea letea
padurea letea

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) intenţionează să realizeze un proiect pentru protejarea cailor semi-sălbatici din Rezervaţie şi a uneia dintre cele mai vechi arii naturale strict protejate din România, Pădurea Letea.

Guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu, a declarat, vineri, că în momentul de faţă în Deltă există între 2.000 şi 4.000 de cai sălbăticiţi, dintre care localnicii deţin circa 1.000 de exemplare, întregul efectiv de cabaline afectând Pădurea Letea. Proiectul ar consta în crearea într-un spaţiu exterior pădurii, dar asemănător acesteia, a unei zone securizate, care să împiedice cabalinele să părăsească aria, dar să lase posibilitatea vizitatorilor să le vadă, informează Agerpres.

Problema cailor crescuţi în stare de semi-sălbăticie în Delta Dunării este una veche. La iniţiativa conducerii Direcţiei Silvice Tulcea, care a reclamat că aceste cabaline distrug zonele împădurite în judeţ, în aprilie 2009 s-a înfiinţat un grup de lucru pentru rezolvarea acestui aspect.

În ciuda numeroaselor proiecte anunţate de diferite organizaţii neguvernamentale, niciunul dintre ele nu a fost pus în practică, efectivul de cai sălbatici fiind estimat de unii cercetători la 3.450. Conform declaraţiilor din 2006 ale conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare, 80% dintre aceste animale ar fi bolnave de anemie infecţioasă, în 2010 numărul cailor semi-sălbăticiţi bolnavi de anemie, dar care au proprietari, reducându-se la zero.

Caii sălbatici din Deltă se pare că sunt urmaşii cailor eliberaţi în anii 1980 de şeful unei ferme zootehnice din Sfântu Gheorghe care exporta animale în Italia. Caii ar fi trebuit să fie ucişi pentru a elimina focarul de febră aftoasă, însă şefului fermei de la acea vreme i s-a făcut milă de animale şi le-a dat drumul în Deltă.

Conform ARBDD, Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie din România după Munţii Retezat.

Pădurea Letea este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă.

Citeşte şi:

Mustangii din Deltă, ameninţaţi de iarnă şi de autorităţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel