Data publicării:

Tulcea: Contracte de circa 840 de milioane de euro, semnate în cadrul ITI-Delta Dunării

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Economie
WhatsApp

Autorităţile tulcene şi constănţene, precum şi societăţi private au semnat peste 960 de contracte de finanţare în valoare totală de circa 840 de milioane de euro în cadrul mecanismului financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării, au anunţat miercuri, în timpul unei conferinţe, reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care gestionează acest instrument financiar.

Preşedintele Asociaţiei, Ilie Petre, a declarat că rata de absorbţie a fondurilor europene înregistrată la nivelul mecanismului este de doar 12%, în ciuda numărului mare al proiectelor încheiate.

"Plăţile efectuate până acum sunt de 103 milioane de euro, adică avem o rată de absorbţie de 12%, pentru că foarte multe apeluri au fost deschise foarte târziu, iar evaluările au durat foarte mult. În 2023, rata noastră de absorbţie ar trebui să fie de minimum 550 de milioane de euro, dar sunt sunt sigur că vom avea mai mult decât atât", a afirmat Ilie Petre.

El a mai spus că rata de contractare de 75% propusă pentru anul 2021 este deja atinsă, în contextul în care acum este de 75,44%.

"La ora actuală, dintr-o alocare de 1,2 miliarde de euro avem depuse peste 1.724 proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro şi contractate deja 967 proiecte în valoare de 846 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că pe contractare avem un procent de 75,44%. Practic, azi suntem peste indicatorul pe care-l avem în ţintă în 2021 şi avem multe proiecte în evaluare, iar unul dintre ele cel al Aquaserv de peste 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 10% din alocarea ITI", a menţionat preşedintele ADI-ITI Delta Dunării.

Conferinţa a fost organizată pentru a anunţa semnarea de către ADI a celei de-a treia cereri de finanţare în valoare de circa 6 milioane de euro în baza căreia angajaţii asociaţiei acordă consultanţă beneficiarilor pentru depunerea de proiecte.

ADI ITI-DD este o asociaţie formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă (SIDD) a Deltei Dunării, aprobată în anul 2016 de Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,2 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

La această finanţare au acces, fără competiţia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice şi juridice din 38 de unităţi administrativ-teritoriale - cinci oraşe şi 33 comune din RBDD, judeţele Tulcea şi Constanţa, ale căror proiecte îndeplinesc condiţiile prevăzute de SIDD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel