Data publicării:

Tulcea: Peste un milion de euro pentru proiecte pescăreşti şi de protejare a mediului din nordul Dobrogei

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Tulcenii din nordul Dobrogei vor putea accesa, începând de luna viitoare, peste 600.000 de euro pentru revitalizarea zonei pescăreşti Dunărea Veche-braţul Măcin şi aproape 450.000 de euro pentru protejarea mediului din aceeaşi zonă. 

Sumele pot fi accesate prin intermediul Grupului de acţiune locală în domeniul pescuitului (FLAG-Fisheries Local Action Group - n.r.) Dunărea Veche-braţul Măcin care, în 2018, a oferit o finanţare totală de circa 600.000 de euro pentru proiectele care au vizat consolidarea sectorului pescăresc din nordul Dobrogei. 'În urma finanţărilor deschise anul trecut s-au semnat proiecte în valoare de aproape 600.000 de euro.

Sunt proiecte care îşi propun înfiinţarea de structuri turistice, avem un restaurant cu specific pescăresc la Turcoaia, la Iacobdeal va fi un proiect inovativ cu un car gen restaurant care va fi amenajat cu produse pescăreşti, peştele urmând să fie din zona noastră', a declarat, pentru AGERPRES, managerul FLAG, Ana-Maria Cazacu.

Proiectele care vor putea fi depuse în perioada 15 iulie-13 septembrie trebuie să aibă în vedere consolidarea zonei pescăreşti de pe Dunărea Veche, iar finanţarea totală oferită de FLAG este de 614.551,8 euro. 'Avem o zonă pescărească care, din păcate, nu este foarte promovată. Avem în proximitate cel mai mare competitor al nostru, Delta Dunării, nu ne putem compara. Dar trebuie să ne transformăm dintr-o zonă de tranzit într-o zonă turistică cu identitate proprie', a mai spus Cazacu.

În aceeaşi perioadă, FLAG le oferă comunităţilor din zonă posibilitatea de a accesa 449.989,5 euro, dacă depun proiecte de protejare a mediului şi de valorificare a patrimoniului natural şi cultural. FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin funcţionează începând din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 1,98 milioane de euro.

Din această sumă atrasă prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), 1,6 milioane de euro reprezintă bugetul alocat pentru implementarea măsurilor prevăzute în Strategia de dezvoltare locală a comunităţilor vizate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel