Data publicării:
Tudorel Toader, REPLICĂ FULMINANTĂ pentru Laura Codruța Kovesi
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat o replică imediată șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în CSM.
UPDATE: Secția pentru procurori a dat aviz negativ pe revocarea șefei DNA.
Laura Codruța Kovesi a declarat că propunerea de revocare a sa este neîntemeiată și nedovedită.
Tudorel Toader a afirmat următoarele:
- Sigur, eu n-am să pot să repet funcția dvs. de câte ori ați repetat dvs. funcția de ministru al Justiției și, sigur, că mulțumesc. Discursul dvs. poate fi seducător, convingător, dacă-l faceți în fața celor care nu se pricep deloc.
- Categoric nu mă convingeți și vă dau doar câteva exemple: ați vorbit de mărețele realizări în problema măsurilor asiguratorii și indisponibilizărilor, dar nu ne-ați spus că de multe ori pe hârtie se ia măsura asiguratorie, iar, la capătul procesului, până valorifici bunul indisponibilizat, îl mai găsește sau nu, îl mai vinzi sau nu la prețul indisponibilizat.
- Sigur că e greu de explicat cuiva statistica raportului dintre trimiși în judecată și anchetați, stând în spatele unei hotărâri a CSM-ului, adică spuneți câți s-au trimis în judecată în 2017, câți au fost achitați în 2017, faceți raportul și spuneți: asta e, am scăpat. Ăia trimiși în judecată în 2017 n-ajung să fie condamnați sau achitați tot în 2017, rezultatul este artificial, baza trimiși în judecată nu are nicio legătură cu nr. de achitați.
- Cred că adevărul va ieși la suprafață, că societatea are nevoie să cunoască adevărul pentru a ști ce măsuri să ia.
- Mi-e greu și vă asigură că CCR nu a pronunțat 50 de conflicte juridice de natură constituțională.
- Cu privire la decizia 68, spuneați că n-aveați de unde să anticipați ce va spune CCR, perfect adevărat! Dar nu puteți să spuneți că nu știați că un procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanțele, împrejurările emiterii unei OUG, după cum nu puteți să spuneți că nu știați că procurorul nu se poate substitui instanței de contencios administrativ, ca să verifice legalitatea unui act administrativ.
- Cu privire la neprezentarea la Comisie, să nu vă supărați, dar ați denaturat un pic când ați spus că ați răspuns, da, dar CCR spune în decizie că nu ați răspuns complet la toate întrebările, așa scrie acolo, atunci CCR spune că nu ați răspuns complet la toate întrebările de natură să se lămurească situația.
- Nu ați anticipat nici dosarul acela cu cazul Belina. Cum să nu-l anticipați? N-ați știut dvs că nu puteți să anchetați oportunitate, circumstanțe, împrejurări sau oportunitate. Toate considerentele sunt în același sens.
- Ați făcut comparație între decizia CSM și CCR. E bună pentru cine nu știe, pentru că decizia CSM te duci să o ataci în contencios, decizia CCR nu o ataci, e definitivă. Decizia CSM se poate referi la oameni, nu la legi, decizia CCR se referă la legi sau OUG.
- Sigur, ați spus că doar 92 au fost achitați. Reprezintă totuși foarte, foarte mult, dacă nu ne întoarcem la principiul că mai bine un vinovat necondamnat decât un nevinovat condamnat, sigur dvs. spuneți că este puțin. Nu insist, mi-am notat mai multe.
- Pe mine nu m-a convins nimic din argumentele dvs.
- Oricine poate să realizeze că nu e posibil să fim diametral opuși, tot ce spun eu nu-i bun, tot ce spuneți dvs e bun sau, din punctul meu de vedere, tot ce spuneți dvs nu e bun, tot ce spun eu e bun.
- Sigur nu va judeca doar secția de procurori, vor judeca românii, societatea în general și convingerea mea este că adevărul iese la suprafață. Trebuie să fim de acord că adevărul trebuie știut, asumat și, dacă are conotații negative, trebuie îndreptat. Spuneți că totul e perfect, eu v-am contrazis în scris.
- Spuneați că aveți deschidere la dialog. Mâine aveți bilanțul. Până mâine trebuia să-mi trimiteți raportul și eu nu l-am primit, aveți o explicație? Sigur că aveți. Mi-ați trimis și o invitație și vă mulțumesc, dar sigur nu voi veni, pentru că eu vin acolo să mă uit la dvs., ca ministru al justiției, fără să vă îndepliniți obligația din lege să-mi dați raportul, eu sunt convins că dezbaterile abia încep și nu se termină aici, indiferent de ce va decide CSM, indiferent de ce va decide președintele, indiferent ce va decide CCR, dacă va fi sesizată, sunt convins că dezbaterea va continua și trebuie să continue ca să vedem radiografia exactă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News