Tudorel Toader, despre opinia Comisiei de la Veneția: „Statul român trebuie să explice motivele anulării alegerilor”

Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a emis luni un raport privind anularea turului doi al alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională.
Potrivit raportului, anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale, iar decizia trebuie să fie însoțită de garanții clare pentru respectarea statului de drept.
Tudorel Toader a oferit o perspectivă detaliată asupra poziției Comisiei de la Veneția, subliniind că aceasta a emis o opinie, nu o decizie.
„Nu este o decizie, este o opinie. E mare deosebire. Decizia produce efecte juridice, opinia exprimă un punct de vedere. Comisia de la Veneția emite avize și opinii care nu produc efecte juridice, nu au caracter obligatoriu. E adevărat că statele, de regulă, respectă respectivele recomandări, respectivele avize, opinii, cu scopul de armonizare a standardelor statului de drept, standardelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, printre care și drepturile electorale”, a precizat Tudorel Toader, fost membru al Comisiei de la Veneția.
Potrivit acestuia, Comisia de la Veneția are în vedere nu doar componenta juridică, ci și impactul social al deciziilor.
El a atras atenția asupra necesității ca statul român să facă publice motivele care au stat la baza anulării alegerilor, nu doar informațiile desecretizate.
„Comisia de la Veneția constată o realitate – că s-au anulat alegerile – și ne spune că alegerile ar trebui să fie anulate de către cea mai înaltă instanță în materie electorală și hotărârea acelei instanțe să poată fi verificată eventual de către Curtea Constituțională. Recomandarea Comisiei vorbește la viitor: ce ar trebui, ce va trebui să facă. (...) Prin urmare, statul român ar trebui să facă publice motivele anulării, nu doar cele care au venit de la informațiile din documentele desecretizate, să poată fi verificată respectiva hotărâre. (...) Repet, opinia (Comisiei de la Veneția - n.red.) se traduce, se interpretează și eventual se aplică pe viitor”, a mai explicat Tudorel Toader.
Tudorel Toader a subliniat că decizia Curții Constituționale nu trebuie considerată nelegală, având în vedere statutul acesteia în sistemul juridic românesc.
„Nu putem spune că o decizie a Curții Constituționale nu este legală, pentru că hotărârile Curții, ca și deciziile, prin efectele lor juridice, spuneam și cu alte ocazii, sunt mai puternice decât legea”, a subliniat acesta.
El a insistat asupra necesității regândirii sistemului juridic de desfășurare a alegerilor, pentru a asigura transparență și încredere din partea cetățenilor.
„Ce trebuie să facem noi pe viitor? Să respectăm standardele europene în materie electorală. Probabil vom înființa o instanță care să supravegheze alegerile, va trebui revizuită Constituția, ca să dispară art. 146 lit.f din competența Curții Constituționale. Pe scurt, cred că autoritățile vor trebui să explice românilor motivele care au stat la baza anulării de către Curte. Va trebui regândit sistemul juridic de desfășurare a alegerilor. Cum se organizează? Cum se controlează? Care sunt motivele de anulare? Cine le anulează? Ce cale de atac este împotriva anulării? Ca să-i dai românului sentimentul de încredere, de certitudine, de corectitudine în desfășurarea lor”, a declarat Tudorel Toader pentru Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News