Data publicării:

Tudorel Toader, declaraţie surpriză despre adoptarea Codurilor Penale

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader a declarat că este pentru dezbatere parlamentară pe Coduri, după ce a costatat că, de multe ori, legile sunt adoptate în grabă.

Zeci de articole au fost declarate neconstituţionale atunci când s-au adoptat Codurile penale prin angajarea răspunderii Guvernului sau au fost modificate prin ordonanţe de urgenţă, a declarat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la Suceava, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Eu personal constat că există o mare preocupare faţă de evoluţiile sociale, chiar şi faţă de procesul legislativ. Constat faptul că, de multe ori, legile sunt adoptate în grabă - spre exemplu când Codurile, legi fundamentale, au fost adoptate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin ordonanţă de urgenţă. (...) Norma juridică penală e cea mai severă normă. Este bariera dincolo de care nu trebuie să treci, pentru că, dacă treci, cu voie sau fără voie, cu intenţie sau din culpă, se numeşte că autorul suportă sancţiunea normei juridice penale - pedeapsa, care-i cea mai severă. Dacă acele Coduri, care au cea mai mare intruziune în viaţa privată, cu cele mai mari sancţiuni, ulterior Curtea Constituţională a declarat zeci de articole neconstituţionale, atunci ne întoarcem la echilibrul dintre măsura luată, procedura parcursă şi valoarea protejată, a spus Toader.

Procedurile parlamentare sunt greoaie

Ministrul Justiţiei a evitat să se pronunţe privind o eventuală susţinere din partea sa a angajării răspunderii Guvernului sau a unor ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, în contextul declaraţiilor făcute, vineri seara, de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, referitoare la faptul că procedurile parlamentare sunt greoaie, demersurile coaliţiei majoritare sunt blocate prin contestări, iar maniera adoptată de a avea dezbatere în Parlament a fost una greşită.

Toader a reamintit că, pe 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege emis de Ministerul Justiţiei pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală în limitele punerii în aplicare a celor două Coduri cu deciziile Curţii Constituţionale şi transpunerii a două directive europene, o directivă privind confiscarea extinsă şi o alta privind prezumţia de nevinovăţie.

"Atât a plecat de la Ministerul Justiţiei, atât a aprobat Guvernul şi s-a dus la Parlament pe tehnica legislativă, la comisia specială care a adăugat şi alte soluţii legislative. Prin urmare, la nivel de minister acestea au fost propunerile formulate, restul - iniţiativa Parlamentului, plecate din Parlament", a arătat Toader, adăugând că, în ultimele zile, nu a fost în Bucureşti şi nu a participat direct sau indirect la astfel de discuţii şi nici nu ştie dacă se face vorbire despre aşa ceva.

Vezi şi: Magistraţi, cursuri SRI. Toader, reacţie la cererea lui Şerban Nicolae

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel