Tuberculoza, agravată de COVID. Simptome, cauze, tratament
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Pandemia de COVID a avut efecte și asupra cazurilor de tuberculoză. Medicul Cristian Oancea a vorbit despre acest subiect.

„Pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistrat în lupta pentru a  pune capăt tuberculozei și a pus o povară și mai grea asupra celor afectați, în special pe cei mai vulnerabili. În cel mai recent raport global asupra tuberculozei, OMS a subliniat că, pentru prima dată în ultimul deceniu, incidența estimată a tuberculozei și decesele au crescut.

Tuberculoza (TB) și COVID-19, ambele sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, TB are o perioadă mai lungă de incubație, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența privind infecția cu COVID-19 la pacienții cu TB rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave, atât cu TB, cât și cu COVID-19, pot avea rezultate mai slabe ale tratamentului, mai ales dacă tratamentul TB este întrerupt. Pacienții cu tuberculoză trebuie să ia măsuri de precauție, conform recomandărilor autorităților sanitare, pentru a fi protejați de COVID-19 și pentru a continua tratamentul împotriva tuberculozei, conform prescripției. 

”Pandemia prin care am trecut a dus la o ”scădere” a raportării cazurilor de tuberculoză în sensul în care acești pacienți au fost ”orfani” de a merge la secțiile de specialitate. Ne-am confruntat cu creșterea numărului de cazuri de tuberculoză cu forme extinse pulmonare imediat după terminarea pandemiei, semn că boala nu a așteptat că pandemia să pună stop.

Numărul de comorbidități pe care pacienții cu TBC fac această boală să fie greu manageriată. Un pacient cu diabet are risc crescut de a face tuberculoză pulmonară. Are un risc de trei ori mai mare”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Iulian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

VEDEȚI CONTINUAREA AICI - https://www.dcmedical.ro/tuberculoza-agravata-de-covid-simptome-cauze-tratament-oancea-antibiotice_644059.html?fbclid=IwAR2PWkH-bjG-ZjDzweVIGvzYlgqIvOL0Mw07Z9rnN6CouF5PJ8xHLY1sOUk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel