Data actualizării:
Data publicării:

Trupele ruse au folosit muniții chimice pe frontul din Zaporojie

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels.com
Pexels.com
Un oficial militar ucrainean a raportat o creștere îngrijorătoare a atacurilor chimice de către forțele ruse în regiunea Zaporojie, o încălcare gravă a dreptului internațional.

Oficialii militari ucraineni raportează o creștere a utilizării munițiilor chimice de către trupele ruse. Dmytro Lykhovii, purtător de cuvânt al Grupării Operaționale Strategice Tavria, a dezvăluit pe 11 martie că aproximativ 60 de incidente de utilizare a munițiilor chimice au fost înregistrate împotriva pozițiilor apărătorilor ucraineni în doar ultima săptămână, notează Euromaidanpress.

Utilizarea armelor chimice este o crimă de război gravă și este interzisă de mai multe convenții internaționale la care Rusia este încă semnatară.

"În ceea ce privește direcția Zaporojie, în special această secțiune a frontului, pot spune că există informații îngrijorătoare - rușii folosesc din ce în ce mai mult muniții cu substanțe otrăvitoare. Pe tot parcursul ultimei săptămâni, de la luni până duminică, au fost aproximativ 60 de lansări de grenade cu substanțe otrăvitoare cu efect de sufocare și producere de lacrimi, în principal este vorba de cloropicrină sau ceva similar. Doar duminică au fost nouă astfel de lansări", a declarat Lykhovii.

Militarii ucraineni iau măsurile necesare pentru a-și proteja personalul, inclusiv folosirea de echipament de protecție și contra-măsuri împotriva dronelor inamice implicate în aceste atacuri.

"Aceasta este o dovadă că atunci când inamicul nu își poate atinge obiectivele în mod obișnuit, cu artilerie regulată și drone, apelează la «arme de ultimă speranță» - substanțe chimice, otrăvitoare, când pur și simplu vor să scoată militarii noștri din tranșee în acest fel", a adăugat Lykhovii.

Trupele ruse au început să folosească un nou tip de grenade cu gaz special RG-Vo, care conțin un agent iritant împotriva soldaților ucraineni, a raportat căpitanul Andrii Rudyk, reprezentant al Centrului de Cercetare a Trofeelor și a Armelor și Echipamentelor Militare Avansate din Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în luna ianuarie.

Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că au fost înregistrate 626 de cazuri de utilizare de către invadatorii ruși a munițiilor conținând substanțe chimice toxice începând cu declanșarea războiului în plină desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații

Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații pe trei linii de apărare, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenski pe 11 martie, după o întâlnire a Cartierului General al Comandantului Suprem.

Ucraina a alocat 17,5 miliarde de grivne (466 de milioane de dolari) pentru construcția fortificațiilor, a anunțat premierul Denys Shmyhal în luna ianuarie, declarând că este o „sumă record”.

Într-o întâlnire recentă cu comandanții militari și miniștrii, Zelenski a abordat probleme cruciale legate de situația de pe front, armament și construcția de fortificații.

Potrivit postării pe Telegram a lui Zelenski, Denys Shmyhal a prezentat un raport privind progresul construirii noilor linii de apărare. Președintele a subliniat importanța acestei sarcini, declarând: „Apărarea în trei linii cu o lungime de 2000 de kilometri este o sarcină pe scară largă, dar ritmul este bun acum. Contez pe finalizarea în timp util.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel