Trupele NATO nu sunt dorite în două țări UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cehia și vecina sa Slovacia au exclus varianta găzduirii unor unități ale NATO pe teritoriul țării lor.

Premierul slovac Robert Fico a spus că nu-și poate imagina trupe străine pe teritoriul țării sale. 

Refuzul celor două țări survine ca urmare a anunțului făcut marți, de la Varșovia, de președintele american Barack Obama, care a declarat că SUA vrea să mărească investiția în apărarea europeană, scrie Reuters.

Casa Albă a adăugat că ca reevalua și dislocarea trupelor americane pe teritoriul european în lumina crizei ucrainene.

Slovacia, membru NATO și UE din 2004, a păstrat o relație apropiată cu Rusia de-a lungul crizei din Ucraina, exponentul acestei legături fiind premierul Fico, a cărui partid are majoritatea absolută în Parlament.

"Nu-mi pot imagina soldați străini pe teritoriul nostru", a declarat Fico într-o conferință de presă.

El a explicat că slovacii sunt sensibili față de subiectul trupelor străine din cauza invaziei sovietice a Cehoslovaciei din 1968 și cele două secole de prezență sovietică care au condus la schisma dintre Cehia și Slovacia din 1993.

"Slovacia are o experiență istorică cu participarea trupelor străine. Lăsați-ne să ne amintim de invazia din 1968. Prin urmare, aceste subiect este extrem de sensibil pentru noi", a punctat Fico.

Ministrul ceh al Apărării, Martin Stropnicky, a stârnit o furtună politică luna trecută când, într-un interviu pentru Reuters, a folosit o argumentație similară cu cea a Slovaciei pentru a explica de ce Praga spune "nu" prezenței străine pe teritoriul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel