Trump vs. Harris: Cine conduce cursa pentru Casa Albă - sondaj Reuters/Ipsos
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris
Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris
Află în articol care sunt rezultatele unui sondaj Reuters/Ipsos care vizează cursa pentru Casa Albă.

Vicepreședintele Kamala Harris a câștigat un avans de două puncte procentuale față de republicanul Donald Trump, după ce președintele Joe Biden și-a încheiat campania de realegere și i-a predat ștafeta, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul, realizat luni și marți, a urmat atât Convenției Naționale Republicane, unde Trump a acceptat oficial joi nominalizarea partidului său, cât și anunțului lui Biden de duminică că părăsește cursa și o susține pe Harris.

Harris, a cărei campanie spune că și-a asigurat nominalizarea democrată, l-a condus pe Trump cu 44% la 42% în sondajul național, o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris și Trump erau la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeași marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel național oferă semnale importante privind sprijinul american pentru candidații politici, doar câteva state competitive înclină de obicei balanța în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile prezidențiale.

Afirmația favorabilă pentru Harris

Cele mai recente rezultate ale sondajului au subliniat motivele pentru care Biden s-a retras din cursă și pentru care Harris l-a înlocuit pe listă.

Aproximativ 56% dintre alegătorii înregistrați au fost de acord cu o afirmație conform căreia Harris, 59 de ani, are „mintea ascuțită și este capabilă să facă față provocărilor”, comparativ cu 49% care au spus același lucru despre Trump, 78 de ani.

Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden.

Biden, în vârstă de 81 de ani, și-a încheiat eforturile de realegere după o dezbatere cu Trump în care s-a bâlbâit adesea și nu a reușit să conteste agresiv atacurile lui Trump care includeau falsuri.

Foto: Agerpres / Donald Trump

Aproximativ 80% dintre alegătorii democrați au declarat că îl privesc favorabil pe Biden, comparativ cu 91% care au spus același lucru despre Harris. Trei sferturi dintre alegătorii democrați au declarat că sunt de acord cu o afirmație conform căreia partidul și alegătorii ar trebui să o susțină acum pe Harris, doar un sfert dintre aceștia afirmând că mai mulți candidați ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Atunci când votanților din sondaj li s-a prezentat un buletin de vot ipotetic care îl includea pe candidatul independent la președinție Robert F. Kennedy Jr. Harris l-a devansat pe Trump cu 42% la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare. Kennedy, favorit de 8% dintre alegători în sondaj, trebuie încă să se califice pe buletinul de vot în multe state înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Peste 1200 de respondenți

Marți, Harris și-a desfășurat campania în statul Wisconsin, care este o zonă critică de luptă. Ea a câștigat sprijinul unor figuri importante ale partidului.

Mulți respondenți la sondajul Reuters/Ipsos au declarat că nu știu nimic despre democrații considerați ca potențiali candidați pentru a se alătura echipei lui Harris.

Aproximativ unul din patru alegători înregistrați a declarat că nu a auzit niciodată de secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg, un fost candidat prezidențial democrat care a avut cea mai mare rată de favorabilitate - 37% - dintre potențialii contracandidați ai lui Harris în sondaj.

Foto: Agerpres / Kamala Harris

Una din trei persoane nu auzise de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, aproximativ aceeași proporție declarând că îl privește cu ochi buni. Jumătate dintre alegătorii înregistrați în cadrul sondajului nu auziseră niciodată de senatorul din Arizona, Mark Kelly, și două treimi nu știau nimic despre guvernatorul de Kentucky, Andy Beshear.

Sondajul, care a fost realizat online, a intervievat 1241 de adulți americani la nivel național, inclusiv 1018 alegători înregistrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel