Data publicării:

Trump susține din nou că "nu vor mai trebui să voteze" americanii dacă ajunge la Casa Albă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Donald Trump a repetat luni remarcile făcute în weekend în fața participanților la summitul creștin, potrivit cărora aceștia nu vor mai trebui să voteze niciodată dacă el va reveni la președinție în noiembrie.

După ce a fost întrebat în mod repetat la Fox News să clarifice ce a vrut să spună, fostul președinte republican a negat că ar intenționa să rămână permanent în funcție dincolo de al doilea mandat de patru ani - și ultimul mandat prevăzut de Constituție.

În timpul remarcilor inițiale făcute vineri, care au provocat indignare și alarmă în rândul criticilor săi, Trump a spus mulțimii să "iasă și să voteze, doar de data aceasta", adăugând că "nu va mai trebui să o faceți. Încă patru ani, știți ce? Totul va fi reparat, va fi bine, nu va mai trebui să votați, frumoșii mei creștini".

Democrații și alți critici au calificat remarcile drept "terifiante", autoritare și antidemocratice

Democrații și alți critici au calificat remarcile drept "terifiante", autoritare și antidemocratice. Iar luni, într-un nou interviu cu Laura Ingraham, gazda Fox News, fostul președinte a încercat să explice ce a vrut să spună.

"Această declarație este foarte simplă, am spus: „Votați pentru mine, nu va mai trebui să o faceți niciodată", i-a spus Trump lui Ingraham. "Este adevărat, pentru că trebuie să scoatem votul. Creștinii nu sunt cunoscuți ca un grup mare de votanți, ei nu votează. Iar eu le explic asta. Voi nu votați niciodată. De data aceasta, votați. Voi îndrepta țara, nu va mai trebui să votați, nu voi mai avea nevoie de votul vostru, vă puteți întoarce la a nu vota", a spus fostul președinte.

Ingraham a subliniat că mulți democrați au interpretat comentariile sale din weekend altfel. Practic, cei mai mulți au crezut că nu vor mai exista niciodată alte alegeri. Trump a răspuns că nu a auzit asta și a continuat să vorbească despre faptul că mulți creștini tind să nu voteze.

"Creștinii nu votează. Ei votează în procente foarte mici. De ce? Nu știu. Poate că sunt dezamăgiți de lucrurile care se întâmplă", a continuat Trump. "Eu spun: 'Voi nu votați'. Tot eu spun: 'Ieșiți - trebuie să votați' și după puteți să nu mai votați dacă așa vreți", a completat Trump.

"Dar veți părăsi funcția după patru ani?"

"Trebuie să votați" la alegerile din 5 noiembrie, a continuat Trump, numind-o cea mai importantă cursă prezidențială din istoria SUA. "După aceea nu trebuie să vă mai faceți griji cu privire la vot. Nu-mi pasă, pentru că o vom repara, țara va fi reparată și nici nu vom mai avea nevoie de votul vostru pentru că, sincer, vom avea atâta dragoste", spune el.

"Și cred că toată lumea a înțeles", afirmă Trump.

Ingraham l-a presat pe fostul președinte, întrebându-l: "Dar veți părăsi funcția după patru ani?"

Trump a răspuns: "Bineînțeles. Apropo... am făcut-o ultima dată".

Nici Ingraham, nici Trump nu au menționat că - după ce Joe Biden a câștigat cursa prezidențială din 2020 - susținătorii săi au atacat Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în încercarea de a împiedica Congresul să certifice înfrângerea sa electorală.

"Știți, FDR (Roosevelt) a fost patru mandate. Vom fi considerați trei mandate? Sau două mandate?"

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump declarase anterior pentru Washington Post că fostul președinte "vorbea vineri despre unirea acestei țări și despre aducerea prosperității pentru fiecare american, spre deosebire de mediul politic dezbinător care a semănat atât de multă dezbinare" încât a dus la atentatul din 13 iulie împotriva lui Trump la un miting politic în Pennsylvania.

Remarcile lui Trump de vineri au fost făcute la aproximativ două luni după ce, la convenția anuală a Asociației Naționale a Armelor de Foc din Dallas, se pare că a cochetat cu ideea de a fi președinte timp de trei mandate.

El a făcut aluzie la modul în care Franklin D Roosevelt a fost la Casa Albă pentru trei mandate complete - și a murit la începutul unui al patrulea - din 1933 până în 1945, în timpul Marii Depresiuni și al celui de-al doilea război mondial.

"Știți, FDR (Roosevelt) 16 ani - aproape 16 ani - a fost patru mandate. Nu știu, vom fi considerați trei mandate? Sau două mandate?" a spus Trump, determinându-i pe unii oameni din mulțime să strige "trei", a relatat Politico.

Amendamentul 22 la Constituția SUA, adoptat în 1951, limitează acum președinții la două mandate de patru ani, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel