Data publicării:

Trump spune că "nu are de ales" decât să susțină vehiculele electrice, după ce Elon Musk l-a ajutat în campanie

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Donald Trump & Elon Musk / sursa foto: Flickr.com
Donald Trump & Elon Musk / sursa foto: Flickr.com
Donald Trump și-a schimbat discursul despre mașini electrice, după ce a fost ajutat în campania sa de cel mai bogat om al lumii, proprietarul Tesla, Elon Musk.

Donald Trump a denigrat timp de luni de zile vehiculele electrice, argumentând că susținătorii lor ar trebui să "putrezească în iad" și că sprijinirea industriei în curs de formare este o "nebunie". Acum pare să-și fi schimbat oarecum punctul de vedere datorită sprijinului lui Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume.

"Sunt pentru mașini electrice, trebuie să fiu pentru că Elon m-a susținut foarte puternic", le-a spus Trump, candidatul republican la președinția SUA, susținătorilor săi la un miting din Atlanta, Georgia, sâmbătă.

Natura tranzacțională a acestei relații cu Musk a fost clarificată de fostul președinte și de omul de afaceri. "Așa că nu am de ales", a spus Trump, care a continuat apoi să spună că vehiculele electrice sunt potrivite pentru o "mică felie" a populației și că "dorim ca fiecare tip de mașină imaginabil" să fie disponibil.

Trump a avertizat că îmbrățișarea de către președintele Biden a mașinilor electrice va aduce o "baie de sânge" industriei auto americane

Trump a susținut, de asemenea, că "ar fi nevoie de 9 trilioane de dolari pentru a construi o rețea de încărcătoare pentru mașini electrice", ceea ce nu este o cifră citată de industrie sau de Casa Albă. Administrația lui Joe Biden a promis să construiască 500.000 de încărcătoare, mult mai puține decât cele aproximativ 28 de milioane necesare, și a asigurat câteva miliarde de dolari pentru acest lucru, deși progresul în această construcție a fost extrem de lent.

Musk, directorul executiv al Tesla, care a promovat opinii din ce în ce mai clare de dreapta prin intermediul proprietății sale asupra Twitter/X, a susținut revenirea lui Trump la Casa Albă, în ciuda antipatiei repetate a candidatului față de mașinile electrice în timpul campaniei. Luna trecută, Musk a negat rapoartele că intenționează să doneze 45 de milioane de dolari pe lună unui Super Pac axat pe alegerea lui Trump. El a refuzat să clarifice cât de mult intenționează să doneze.

Trump a avertizat că îmbrățișarea de către președintele Biden a mașinilor electrice va aduce o "baie de sânge" industriei auto americane, susținând în mod fals că mașinile alimentate cu baterii nu funcționează pe vreme rece și că nu sunt capabile să călătorească pe distanțe lungi. "Nu veți putea vinde acele mașini", a avertizat el despre vehiculele electrice fabricate în Mexic pe piața americană.

O nouă administrație Trump va "pune capăt imediat mandatului nebun al lui Joe Biden privind vehiculele electrice", a spus Trump. Nu există un astfel de mandat, deși Biden a supravegheat o înăsprire a regulilor de poluare a vehiculelor care ar trebui să contribuie la creșterea atractivității vehiculelor electrice. Biden a semnat o legislație care prevede o reducere fiscală pentru noii cumpărători de vehicule electrice.

"Totul este decis în întreaga lume, viitorul transportului personal este electric, independent de orice decid Statele Unite să facă"

Anul trecut, peste 1 milion de mașini electrice au fost vândute în SUA pentru prima dată, iar analiștii se așteaptă ca cifrele să urce și mai mult în acest an, apropiindu-se de un punct critic în care chiar și retragerea sprijinului guvernamental pentru acestea nu va încetini creșterea vânzărilor.

Totuși, rămân încă mai multe bariere, cum ar fi costul relativ ridicat al mașinilor electrice în comparație cu modelele pe benzină și diesel, lipsa încărcătoarelor și blocajele lanțului de aprovizionare. Susținătorii mediului, care subliniază că transportul este cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din SUA, precum și o sursă ce are legătură cu poluarea mortală a aerului, susțin că trebuie făcut mai mult pentru a îndepărta americanii de mașinile care consumă benzină sau de mașini cu totul.

"Totul este decis în întreaga lume, viitorul transportului personal este electric, independent de orice decid Statele Unite să facă", a declarat săptămâna trecută Sheldon Whitehouse, senator democrat și proprietar a două Chevy Bolts.

"Și asta e minunat. Sunt mai silențioase, mai rapide și mai distractive de condus. Nu au emisii de eșapament care să miroasă a autostrăzi și cartiere. Costurile de reparație și întreținere sunt aproape inexistente", a adăugat Sheldon Whitehouse, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel