Trump, noi șanse pentru Casa Albă: O judecătoare federală a amânat procesul documentelor clasificate
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Un tribunal federal din Florida a amânat marţi pe o perioadă nedeterminată începerea procesului penal al fostului preşedinte american Donald Trump în cazul în folosirii documentelor clasificate.

În acest dosar penal, unul dintre cele patru cazuri pentru care este cercetat, pe 20 mai era programat să înceapă un proces. Totuși, judecătoarea federală a apreciat că această dată nu poate fi susținută din cauza volumului mare de solicitări preliminare înaintate instanței.

Magistrata Aileen Cannon, numită în funcție de fostul președinte, nu a convenit asupra unei noi date. Această hotărâre reprezintă un pas înapoi pentru procurorul special Jack Smith și reduce semnificativ șansele ca un proces să aibă loc înainte de alegerile din noiembrie.

Actualul candidat republican la președinție este în prezent în curs de judecată la New York într-un alt caz, și anume în dosarul referitor la plăți suspecte efectuate înaintea alegerilor prezidențiale din 2016.

Donald Trump ar putea, după ceremonia de învestire din ianuarie 2025, să solicite abandonarea celor două proceduri federale împotriva sa

În statul Florida, Donald Trump este în prezent sub urmărire penală împreună cu doi dintre asistenții săi personali pentru păstrarea de documente clasificate în reședința sa privată din Mar-a-Lago, după ce și-a terminat mandatul la Casa Albă în ianuarie 2021. El este acuzat că a pus în pericol securitatea națională prin reținerea acestor documente, printre care se numără planuri militare sau informații referitoare la armele nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naționale, conform prevederilor legale.

Fostul președinte este acuzat şi de încercarea de a distruge probe în acest caz. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la zece ani de închisoare.

Avocaţii săi şi-au înmulţit recursurile pentru a amâna desfăşurarea unui proces în acest caz.

Donald Trump, implicat în patru proceduri penale distincte, inclusiv un dosar pentru care va fi prezent la proces începând cu 15 aprilie în New York, denunţă constant o "vânătoare de vrăjitoare" orchestrată de administrația democrată pentru a-l elimina din alegerile prezidențiale.

În cazul în care ar fi reales, Donald Trump ar putea, după ceremonia de învestire din ianuarie 2025, să solicite abandonarea celor două proceduri federale împotriva sa: cazul investigat în Florida, precum și acuzațiile aduse în capitala Washington pentru încercarea ilegală de a modifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Joe Biden, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel