Data publicării:

Trump, apariție surpriză la o reuniune la care participă și Xi Jinping, președintele Chinei

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele american Donald Trump, care continuă să nu îşi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale, a participat vineri la reuniunea Forumului Economic Asia-Pacific (APEC), unde omologul său chinez Xi Jinping a lăudat beneficiile liberului schimb, contrar viziunii americane protecţioniste, transmite AFP.

Reuniunea la nivel înalt, găzduită de Malaezia, a avut loc online anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19.

Forumului reuneşte cele 21 de ţări din zona Pacificului, inclusiv cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul mondial.

În deschiderea summitului, preşedintele chinez Xi Jinping a prezentat joi economia ţării sale ca pe motorul comerţului mondial şi a promis că "va deschide şi mai mult porţile" pieţei sale interne."Este important ca regiunea Asia-Pacific să rămână vârful de lance al salvgardării păcii şi stabilităţii, al apărării multilateralismului şi al promovării unei economii mondiale deschise", a declarat liderul chinez, potrivit CCTV.

Beijingul şi-a văzut rolul consolidat în APEC în ultimii ani ca urmare a politicii "America First" a preşedintelui Trump şi a retragerii sale din instituţiile multilaterale.

Preşedintele american nu a participat în ultimele săptămâni la summit-uri cu liderii ASEAN (organizaţie care reuneşte majoritatea ţărilor din Asia de Sud-Est).

Donald Trump s-a alăturat summitului virtual vineri seară, alături de alţi lideri. Potrivit unei surse organizatorice, spre deosebire alţi participanţi, preşedintele american a refuzat să folosească fundalul oficial, imensa clădire cu o cupolă verde, ce găzduieşte biroul prim-ministrul malaezian, pe un fond bej.

Discursul adresat de Trump liderilor Forumului nu a fost deschis presei. Liderul de la Casa Albă nu a participat la întâlnirile APEC din 2017, ceea ce a fost perceput în Asia ca un semn de dezinteres.

Casa Albă a indicat că preşedintele Trump "a reafirmat angajamentul SUA de a valorifica revenirea economică fără precedent după COVID-19 şi de a promova pacea şi prosperitatea în regiunea indo-pacifică printr-o creştere economică puternică".

Preşedintele SUA a adoptat o linie dură faţă de China în timpul mandatului său, impunând celei de-a doua economii mondiale o serie de taxe vamale şi bariere în sectorul tehnologic. Este de aşteptat ca administraţia democratului Joe Biden să adopte o poziţie mai nuanţată faţă de China.

Summitul APEC a avut loc la mai puţin de o săptămână după semnarea celui mai mare acord de liber schimb din lume, între China şi alte 14 ţări din Asia-Pacific.

Acest Parteneriat Regional Economic Cuprinzător (RCEP), semnat fără India sau SUA, este văzut ca o victorie pentru Beijing, aflat la originea iniţiativei, şi ca o dovadă a creşterii influenţei Chinei asupra reglementării comerţului internaţional. Semnatarii speră că acordul va ajuta economiile afectate de pandemie să se redreseze, iar mai mulţi lideri APEC au avertizat împotriva tentaţiei protecţionismului.

"Trebuie să facem comerţ şi să investim pentru a ieşi din actuala recesiune economică", a declarat prim-ministrul malaezian Muhyiddin Yassin în discursul său de deschidere.

Participanţii au adoptat la sfârşitul summitului o declaraţie comună care dă asigurări în privinţa hotărârii de a colabora pentru ca lumea să îşi revină după pandemia noului coronavirus. O declaraţie care nu înregistrează prea multe progrese, reprezentând totuşi un pas înainte.

Întâlnirile anterioare ale APEC au fost afectate de escaladarea tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington. În 2018, la ultimul summit, liderii din Pacific nu au reuşit să se pună de acord asupra unei declaraţii comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel