Îi apără SUA pe membrii NATO care nu dau 2% din PIB? Adrian Zuckerman traduce mesajul lui Donald Trump: America nu abandonează Europa
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, despre declarațiile lui Donald Trump cu privire la NATO.

„Excelența Voastră e notoriu că sunteți și foarte bun prieten în plan personal cu fostul președinte american Donald Trump, actual candidat cu șanse reale la un nou mandat de 4 ani la Casa Albă. Excelența Sa președintele Donald Trump a făcut o afirmație cum că Statele Unite ar putea să nu-i apere pe cei care nu investesc cei 2% în bugetul apărării. A fost o declarație de campanie credeți? A fost o declarație politică? Apoi dânsul a revenit asupra declarației care a produs rumoare în Europa și totuși apărarea europeană fără America este de neconceput acum când vorbim”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Această declarație care a început cum el a spus o poveste despre o discuție pe care a avut-o cu un șef de stat când el era președinte nu trebuie să fie interpretată ca America abandonând NATO sau Europa. America nu abandonează Europa, nu abandonează NATO.

Problema ridicată de Trump

Problema e că președintele Trump a avut dreptate când era președinte și are dreptate acum. NATO a fost făcută ca să apere Europa împotriva primejdiei expansiunii sovietice, să îi țină pe ruși în loc. Războiul, invazia din Ucraina, e primul mare test al NATO. Și cum s-a dovedit, nicio țară europeană nu e pregătită să împingă înapoi, împotriva rușilor. Nu sunt destule obuze, nu sunt destule tancuri, nu sunt destule rachete. E o mare problemă care a ieșit la iveală aproape acum un an și tot nu sunt destule. De ce nu sunt destule?

Pentru că ce a spus președintele Trump când era președinte, acum 5-6-7 ani, că țările mari europene, membre ale NATO, nu plătesc 2% din PIB pentru apărarea lor... asta nu-i o plată la altcineva, e o plată ca să ții o armată, să ții muniții, să ții soldați, că dacă se întâmplă ceva, să ai resurse să poți să-ți aperi țara și să contribui la apărarea comună a Europei”, a precizat Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România.

Urmărește emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel