Data publicării:
Trump a atacat la jugulară. România, ROL MAJOR în tendințele externe ale SUA. Vlășceanu: „Atenție la Turcia, o nouă putere emergentă!“
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Andrei Vlășceanu a vorbit despre focusul american din următorii ani și despre viitoarele zone emergente la nivel planetar.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit despre zonele de interes ale Statelor Unite ale Americii și despre rolul României în viitoarea configurație mondială:
„Linia generală a SUA s-a schimbat, ea s-a schimbat mereu în funcție de interesele strategice, indiferent ce au vrut unii și alții din politica internă americană, indiferent ce au vrut unii lideri de țări care erau aliați cu Statele Unite. SUA are focusul strategic pe Asia - Pacific, referitor la containment-ul cu Republica Populară Chineză, în acest sens lucrează cu japonezii, cu sud-coreenii, cu vietnamezii, cu Noua Zeelandă, inclusiv cu Marea Britanie. Din acest punct de vedere, focusul strategic principal e reprezentat de zona Asia - Pacific.
Pe locul doi se află Europa, și nu mă refer la Europa veche, continentală, cea vestică și centrală, ci mă refer strict la Europa de Est, strict la statele baltice, Polonia și România. Aici e de văzut cum se va poziționa SUA, puterea mondială numărul unu, și, noua putere emergentă din regiune, Turcia. Recent, regatul din Quatar și-a reluat locul în Consiliul Golfului și relațiile bilaterale cu Arabia Saudită. Turcii au o prezență militară în Quatar, care este în coasta regatului saudit, prezența fiind una semnificativă pentru un stat mic. Arată un nivel de creștere a influenței, un nivel de revenire a neo-otomanismului în regiune. Acest lucru va continua, indiferent dacă va rămâne sau nu Erdoğan, indiferent dacă va fi din nou mutată capitala la Istanbul sau va rămâne la Ankara. E de văzut în următorii 5-10 ani“, a punctat Andrei Vlășceanu.
Trump a atacat la jugulară
„Schimbările majore nu depind de președintele SUA, nici de șeful apărării, nici de șeful CIA, ele depind de un cumul de interese de afaceri, de interese doctrinare, sunt lucruri mult mai profunde. Totuși, în momentul în care focusul americană se schimbă, acest lucru se resimte imediat. Problema chineză e una destul de veche, datează de pe vremea lui Nixon, din 1972. Trump a fost un om care a lăsat democrația de o parte și a atacat direct la jugulară, referitor la exporturile chineze care mențineau pe linia de plutire economia. Vedem ce va face Biden, va continua aceleași măsuri sau va fi mai dur?! E un semn de întrebare, dar americanii vor juca strict interesul lor național“, a conchis Vlășceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News