Data publicării:

Trufă albă excepțională, de 1 kg, preț record la licitație

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Trufă albă excepțională, de 1 kg, preț record la licitație. foto: @CastelloGrinzaneCavour
Trufă albă excepțională, de 1 kg, preț record la licitație. foto: @CastelloGrinzaneCavour

O trufă albă care cântăreşte puţin peste 1 kg a fost vândută la licitaţie pentru 120.000 de euro, sau aproximativ 120 de euro pe gram, duminică, în timpul celei de-a 20-a licitaţii mondiale organizate la Alba, în apropiere de Torino.

Vânzarea s-a derulat în legătură cu Moscova, Singapore şi Hong Kong, unde se găsea cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă, care este în prezent în jur de 375 de euro pentru 100 de grame pe piaţa din Alba, care face oficiul de referinţă naţională, potrivit Coldiretti, principala organizaţie agricolă italiană.

În fiecare an, timp de 88 de ani, oraşul Alba, în Piemont, găzduieşte timp de aproape două luni un mare târg de trufe albe în timpul căruia are loc licitaţia. Trufa albă din Alba, care este recoltată în perioada 21 septembrie - 31 ianuarie, este extrem de renumită.

Banii sunt donați

Banii obţinuţi sunt vărsaţi în mod tradiţional unor organizaţii de caritate. Cei 120.000 de euro de anul acesta vor merge la Institutul 'Mother's Choice' din Hong Kong, care ajută copiii fără familii şi mame tinere aflate în dificultate, şi la Centrul Dmitri Rogacev din Moscova, specializat în cercetarea cancerelor la copii.

Tuber magnatum Pico, denumirea savantă a trufei albe, creşte în soluri care trebuie să rămână reci şi umede atât în faza de germinare, cât şi în faza de maturare.

Fiind o ciupercă care trăieşte sub pământ, ea este formată dintr-un procent ridicat de apă şi minerale absorbite din sol datorită rădăcinilor arborelui cu care trăieşte în simbioză. Trufa creşte lângă rădăcinile pinului, stejarului de stâncă, stejarului de plută şi stejarului din care îşi trage caracteristicile (culoare, gust şi miros).

În Italia, se găseşte în special în Piemont, Marche, Toscana şi Umbria (regiunile nordice şi centrale), dar şi mai la sud în Lazio şi Calabria.

Peste 100.000 de culegători oficiali sunt implicaţi în aprovizionarea cu trufe albe a comercianţilor, restaurantelor şi întreprinderilor pentru a cifră de afaceri estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, indiferent dacă produsul este proaspăt, conservat sau prelucrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel