Trudeau acuză China că vrea să distrugă democrația, după ce Beijingul ar fi intervenit în alegerile din Canada: Jocuri agresive în instituțiile noastre
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comentariile premierului canadian vin după o informație conform căreia Beijingul a finanțat o „rețea clandestină” de candidați în 2019.

Justin Trudeau a avertizat că Republica populară Chineză „joacă jocuri agresive” pentru a submina instituțiile democratice, pe fondul rapoartelor că Beijingul a intervenit activ în alegerile federale din Canada.

Comentariile sale de luni au venit după o știre conform căreia Beijingul a finanțat o „rețea clandestină” de candidați la alegerile din Canada din 2019 și la doar câteva zile după ce poliția federală a declarat că investighează în mod activ o rețea secretă de „posturi de poliție” ilegale chineze din Toronto.

Acuzațiile – care au venit în aceeași zi în care un aliat apropiat al lui Vladimir Putin a spus că Rusia a intervenit în alegerile din SUA – ar putea intensifica îngrijorările cu privire la amploarea intruziunii străine în politica internă canadiană.

„Am luat măsuri semnificative pentru a consolida integritatea proceselor noastre electorale și a sistemelor noastre și vom continua să investim în lupta împotriva amestecului electoral, împotriva amestecului străin asupra democrației și instituțiilor noastre”, a declarat Trudeau reporterilor luni după-amiază.

„Din păcate, vedem țări, actori de stat din întreaga lume, fie că este vorba despre China sau alții, cum continuă să joace jocuri agresive cu instituțiile noastre, cu democrațiile noastre”, a spus el.

Declarațiile primului ministru au urmat raportării de la Global News conform căreia serviciile de informații canadiene au ajuns la concluzia că Beijingul a lucrat pentru a submina procesul democratic din Canada în mai multe alegeri, inclusiv la voturile organizate în 2019 și 2021. Serviciul canadian de informații de securitate (CSIS) i-a informat pe prim-ministru și pe înalți miniștri ai cabinetului, în ianuarie, despre încercările Chinei, se arată în raport.

Se crede că eforturile includ plasarea de agenți în birourile parlamentarilor pentru a influența politica în favoarea Chinei, precum și încercări de a „coopta și corupe” foști oficiali canadieni pentru a câștiga putere politică și influență în capitala națiunii.

Nu este clar dacă CSIS sau guvernul federal consideră că eforturile au avut succes.

Intruziuni puternice ale chinezilor

David Mulroney, fostul ambasador al Canadei în China, a declarat că acuzațiile sunt „mult mai agresive” decât se bănuia anterior.

„Tocmai când crezi că unele acuzații împotriva Chinei sunt exagerate, descoperi că de fapt au fost subestimate. Acestea reprezintă o amenințare rău intenționată și periculoasă pentru democrația noastră”, a spus el.

Încercările de interferență electorală au vizat membri atât din partidele liberale, cât și din partidele conservatoare.

„Am avut dovezi de interferență la ultimele alegeri generale prin împuterniciri care răspândeau dezinformare pe platformele de socializare în limba chineză, care au interferat într-un număr de [circuințe electorale] cu comunități chineze semnificative”, a declarat deputatul conservator Michael Chong pentru Guardian.

El a spus că o serie de incidente de hărțuire împotriva studenților uiguri și tibetani din universitățile din Ontario au fost „coordonate” prin consulatul chinez din Toronto, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel