Trucul bucătarilor asiatici pentru a pregăti perfect orezul: nu se va lipi de oală și va fi pufos
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Trucul bucătarilor asiatici pentru a pregăti perfect orezul, nu se va lipi de oală și va fi pufos. Sursa foto: freepik.com
Trucul bucătarilor asiatici pentru a pregăti perfect orezul, nu se va lipi de oală și va fi pufos. Sursa foto: freepik.com
Îți place orezul, dar când îl gătești într-o oală se lipește mereu? Nu trebuie să-ți faci griji, deoarece avem soluția pentru tine!

Cum să gătești bine orezul ca boabele să nu se lipească de oală? De ce se lipește orezul?Iată cum poți preveni lipirea orezului de tigaie sau oală.

Majoritatea persoanelor cred că gătirea orezului în apă clocotită și strecurarea acestuia este suficientă pentru ca acesta să fie gătit corespunzător. Bucătarii de top au decis să împărtășească câteva dintre secretele lor de preparare a orezului.

Celebrul bucătar indian Monisha Bharadwaj a dezvăluit ce pași trebuie urmați pentru ca orezul să nu se lipească de fundul cratiței în care este pregătit.

Frunzele de sfeclă roșie sunt foarte sănătoase. Iată care sunt beneficiile lor și cum să le gătești

Metoda de absorbție. Potrivit specialistului, gospodinele ar trebui să folosească metoda de absorbție pentru ca  orezul să fie bine fiert și să aibă o textură fină și pufoasă.

„Pregătesc orezul folosind metoda de absorbție. Se ia o măsură de orez și de două ori cantitatea de apă în volum. Rezultatul este perfect”, spune expertul.

În funcție de numărul de porții pe care dorești să le pregătești, este indicat să măsori cantitatea de orez și apă în boluri separate. În plus, orezul trebuie clătit bine cu apă, într-o sită, până când apa devine limpede. În acest sens, îl poți spăla de circa 4 ori.

Bucătarii din restaurante înmoaie carnea într-un ingredient secret: un super truc care te va încânta

Folosește tigaia potrivită. Un alt sfat de-al bucătarului indian este să alegi o cratiță cu fundul greu și cu un capac etanș, pentru ca aburul să rămână înăuntru.

„Aburul este cel care va  găti orezul. Orezul va absorbi tot lichidul. Amestecă orezul spălat și apa în oală și mărește focul. Când orezul ajunge la punctul de fierbere, amestecă-l  bine. Apoi redu focul și pune capacul pe oală”, a adăugat expertul culinar.

Ați uitat să cumperi pâine? Pregătește focaccia delicioasă cu rozmarin

Un alt lucru important este să lași orezul să se gătească, fără a deschide prea mult capacul. După 10 minute, stinge focul și lasă orezul câteva minute în oală, apoi îl poți servi.  Astfel, orezul va fi pufos, cu boabe separate, care nu se lipesc intre ele.

Principala cauză a lipirii orezului de tigaie este supragătirea. Dacă orezul este gătit prea mult timp, amidonul din boabe va începe să se descompună și să devină lipicios.

Un alt factor care contribuie la lipirea orezului este oala în care se fierbe. Tigăile antiaderente sunt grozave pentru gătitul orezului, deoarece au o suprafață netedă care împiedică lipirea boabelor.

Nu arunca piureul rămas în frigider: iată o rețetă delicioasă care te va cuceri

Ce să faci cu orezul prea fiert? 

Orezul din supă este întotdeauna prea fiert, deoarece reîncălziți supa și, prin urmare, gătiți mai mult orezul. Poți adăuga orez în supele de pui.

Orezul suprafiert este ideal pentru bebeluși deoarece este mult mai ușor de mestecat. Servește-l ca atare sau amestecă-l cu piure de legume sau fructe.

Transformă orezul prea fiert în budincă, adăugând lapte, scorțișoară, zahăr, stafide și extract de vanilie și amestecați bine. Budinca trebuie servită fierbinte!

Orez prăjit, o mâncare delicioasă

Prăjirea alimentelor le face în mod natural mai crocante. Pune orezul prea fiert într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și prăjește-l la foc mediu. Adaugă legumele tale preferate, un ou și sos de soia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel