Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet

Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflaţioniste s-au redus, în contextul înrăutăţirii crizei datoriilor din regiune, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.

Economia se confruntă cu "o incertitudine deosebit de ridicată şi riscuri intensificate", a spus Trichet într-o conferinţă de presă organizată la Frankfurt, după ce BCE a menţinut rata dobânzii la 1,5%.

BCE a redus prognoza de creştere economică pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an şi de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul următor, iar Trichet a adăugat că riscurile economice sunt "în mare parte echilibrate".

"În august aceste riscuri se aflau pe un trend de creştere", a adăugat el.

Extinderea crizei din zona euro subminează încrederea în băncile europene şi creşte costurile împrumuturilor de pe piaţa financiară, determinând economişti de renume, precum Nouriel Roubini şi Joseph Stiglitz, să ceară BCE să reducă rapid dobânda. Banca centrală a majorat rata cheie în aprilie şi iulie pentru a combate inflaţia.

Euro s-a depreciat după remarcile lui Trichet, până la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari înaintea conferinţei de presă. Randamentul obligaţiunilor germane pe zece ani a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel