Tribunalul Vaslui a decis începerea judecării lui Dumitru Buzatu. Mai multe înregistrări din dosar, excluse pentru că îi încalcă viața privată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Tribunalul Vaslui a decis să înceapă procesul lui Dumitru Buzatu, dispunând eliminarea mai multor înregistrări din dosar, invocând încălcarea vieții private a acestuia.

"La data rămânerii definitive a încheierii, se va înainta către PICCJ-Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, rechizitoriul nr. 19/P/2023, în vederea înlăturării din cuprinsul rechizitoriului a pasajelor ce fac referire la probele excluse prin Încheierea din 29.04.2024 pronunţată în cauză”, se arată în hotărârea pronunțată luni de Tribunalul Vaslui.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de DNA, în termen de trei zile.

Din dosar au fost eliminate înregistrările realizate de denunțătorul Emil Savin în timpul întâlnirilor desfășurate în biroul lui Dumitru Buzatu, de la Consiliul Județean Vaslui, precum și în cadrul discuțiilor cu expertul Radu Judele, care este și el inculpat pentru fapte de corupție.

Conform informațiilor din dosar, consultate de HotNews, Tribunalul Vaslui a emis mai multe mandate de supraveghere tehnică, în urma plângerii depuse la DNA de către omul de afaceri Emil Savin, la începutul lunii februarie 2023.

Instanța a aprobat autorizarea supravegherii telefoanelor lui Dumitru Buzatu, Radu Judele și a altor persoane pe 14 februarie 2023. La acea dată, judecătorul a permis supravegherea video, audio și prin fotografiere, în mediul ambiental, însă nu a acordat autorizația denunțătorului de a folosi dispozitive tehnice pentru a face fotografiere sau înregistrarea audio și video.

Vezi și: Stenogramele din dosarul lui Dumitru Buzatu, excluse din dosar! Av. Winzer, întrebări despre cum au fost ”scăpate” în presă: Singura parte din dosar care le avea 

De ce au fost excluse înregistrările

Judecătorul spune că procurorul trebuia să ceară în mod explicit autorizarea pentru denunțător.

"Scopul urmărit de legiuitor, acela de a acorda o protecţie efectivă şi adecvată vieţii private a persoanei suspectate de comiterea unei infracţiuni, în situaţia efectuării de înregistrări video sau audio de către un investigator sau colaborator, nu poate fi atins în măsura în care judecătorul de drepturi şi libertăţi, la momentul emiterii mandatului de supraveghere tehnică, în condiţiile art. 139 din Codul de procedură penală, nu a cunoscut folosirea investigatorului sub acoperire ori a colaboratorului şi, în consecinţă, nu a avut posibilitatea de a analiza legalitatea şi oportunitatea efectuării de fotografii, înregistrări video sau audio de către acesta”, a motivat judecătorul Tribunalului Vaslui.

Avocații lui Dumitru Buzatu au cerut excluderea înregistrărilor din momentul în care Emil Savin i-a oferit geanta cu bani președintelui Consiliului Județean Vaslui, pe motiv că filmarea a avut loc într-un spațiu privat și că procurorii ar fi avut nevoie de un mandat special. Cerere a fost respinsă, martorii din dosar confirmând că ferma piscicolă era un spațiu public.

Reamintim că Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin, drept mită, pentru acordarea unui contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel