Trenuri gratuite pentru navetiști pe tot parcursul anului 2023. Se întâmplă în Spania
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Vasilis Koudas/ Pexels
Fotografie de la Vasilis Koudas/ Pexels
Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez a decis să extindă măsura menită să ajute cetățenii să facă față crizei.

În Spania, abonamentele la trenurile locale din orașele de distanță mare și mijlocie vor rămâne gratuite pentru tot anul 2023. Acest lucru a fost decis de Guvernul spaniol, care își propune să prelungească o măsură care a intrat deja în vigoare la 1 septembrie și este deja valabilă până la 31 decembrie.

Anunțul a venit de la ministrul Trezoreriei, María Jesús Montero, la o conferință de presă în care a prezentat proiectul de lege de buget pentru anul viitor. 

Montero a explicat că, pe lângă extinderea măsurii, va face din aceasta o politică structurală de monitorizare a impactului acesteia. Bugetul va include o alocare de 700 de milioane de euro pentru Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, ceea ce va reprezenta o creștere de 41,2% față de anul trecut.

Montero a explicat că extinderea cardurilor de călătorie gratuite se datorează faptului că ieftinirea transportului a devenit ”o politică structurală a guvernului pentru anul viitor”, motiv pentru care continuitatea acesteia va fi analizată și în anii următori.

”Obiectivul nostru este să oferim ajutor familiilor, în special celor cu venituri mici care folosesc transportul public, și mai ales să contribuim la autonomia energetică a Spaniei și a Europei”, a adăugat el.

Ministerul va fi responsabil cu evaluarea evoluției poluării, a emisiilor și a altor indicatori de mediu în timpul aplicării acestei intervenții care își propune să contribuie la autonomia strategică a Spaniei și a Uniunii Europene și este de așteptat să o reevalueze în decembrie 2023, potrivit Europa Today.

Premierul Pedro Sánchez și guvernul său au lansat măsura în vară, ca parte a unui pachet menit să atenueze inflația ridicată, să economisească energie și să încurajeze transportul public. Decizia de a subvenționa prețul biletelor Renfe a fost gândită mai ales pentru a ajuta tinerii studenți și lucrători care folosesc zilnic acest mijloc de transport.

În prezent, au fost emise deja 1,5 milioane de abonamente de acest tip, potrivit companiei responsabilă cu traficul de călători pe căile ferate spaniole, Renfe. Măsura a avut un succes deosebit în Catalonia, unde le-a cumpărat 13% din populația activă, față de 11% în regiunea Madrid.

Ministrul Finanțelor nu a clarificat dacă de la 1 ianuarie se va prelungi și reducerea de 30% aplicată de guvernul central abonamentelor pentru transportul public urban (autobuze, metrou și tramvaie). 

În orașe precum Barcelona, ​​​​Bilbao, Madrid și Palma de Mallorca, consiliile municipale au mărit reducerea la 50%; în Malaga, 40%.

Citește și:

Ştergerea cazierului judiciar în Spania. Ce trebuie să faci dacă ai avut probleme cu legea şi vrei să te întorci

Problemele cu legea, chiar dacă mici dar nerezolvate, s-ar putea să fi devenit mai mari între timp. Trebuie să ştii că ai nevoie de ştergerea cazierului judiciar, "cancelación de antecedentes penales".

Avocatul Carmen Pop din Madrid primeşte multe cereri, mai ales din străinătate, prin care românii care au avut probleme, chiar şi o amendă neplătită se interesează de situaţia lor juridică pe teritoriul Spaniei. Este specializat în Drept Penal, şi se ocupă şi de aceste practici. "Mă contactează români care au plecat din Spania şi acum se află, temporar, în alte ţări. Au avut, în trecut, probleme cu justiţia aici", a declarat pentru Ziarul Românesc Spania, avocatul Carmen Pop, potrivit Rador care ctează Ziarul Românesc.

"O româncă, implicată într-un dosar de prostituţie în Spania, m-a sunat să mă întrebe dacă poate ajunge la Malaga pe aeroport. Acum s-a stabilit în altă ţară. Ar dori să revină în Spania, cu cei doi copii", a povestit avocatul Carmen Pop.

Când trebuie făcută cererea

Preocuparea românilor care au avut probleme judiciare de a reveni în Spania este justificată şi foarte frecventă. Probleme mici, cum ar fi o simplă notificare într-un dosar penal în care autorităţile spaniole nu au reuşit să te găsească, pot să complice mult viaţa de zi cu zi.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel