Data publicării:

Trei medici, reținuți de DNA pentru pensionări în urma unor presupuse boli

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 16, respectiv 17 iunie 2015, a trei medici.

Potrivit unui comunicat al DNA este vorba despre:

"BOALĂ ANA, medic specializat în medicina muncii, șefa Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată (73 acte materiale)

ȚONE RODICA, medic specializat în medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată (72 acte materiale)

ANDREICUȚ CRISTINEL, medic specializat în medicina muncii în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale)

Care sunt suspiciunile rezonabile care au dus la reținerea celor trei medici

În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie - iunie 2015, șefa Serviciului de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar și al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 și 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obțină pensii de handicap.

Concret, în perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la 73 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare și nealimentare. Banii și produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale ale pacienților, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceștia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

În aceeași perioadă și în același scop, inculpata Țone Rodica a primit de la 72 de pacienți pe care i-a consultat în vederea evaluării capacității de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare și nealimentare.
La data de 16 iunie 2015, inculpata Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienți examinați în ziua menționată (între 50 și 200 de lei de pacient), în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică și pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obținerii pensiei de handicap.

La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuț Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienți, în scopul anterior menționat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatelor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentate la data de 17 iunie 2015, la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează comunicatul DNA.

La nivelul judeţului Brăila sunt înregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, în perioada 01.01. - 31.12.2013 au fost evaluate şi încadrate în grad şi tip de handicap, 5.711 persoane, după cum urmează: 1.152 persoane - cu certificat permanent; 4.530 persoane - cu certificat anual; 2 persoane - cu certificat pe 2 ani; 26 persoane - certificat pe 6 luni şi o persoană - certificat pe 3 luni, potrivit obiectivbr.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel