Trei foști directori generali ai Credit Suisse, acuzați pentru asumarea excesivă de riscuri
Un grup de deținători de obligațiuni AT1 Credit Suisse a intentat o acțiune colectivă, acuzând foștii directori ai băncii elvețiene, inclusiv trei fosti directori executivi, că sunt responsabili pentru căderea băncii.
Un proces intentat marți la un tribunal din New York i-a acuzat pe foștii șefi Thomas Gottstein, Tidjane Thiam și Brady Dougan și alți câțiva directori pentru tranzacții excesiv de riscante, pentru a obține randamente și bonusuri mari pe termen scurt.
„Directorii și directorii executivi ai Credit Suisse, precum și cultura putredă pe care au insuflat și promovat-o, au distrus încrederea în bancă, ceea ce a dus la prăbușirea acesteia”, se arată în proces.
Procesul i-a acuzat pe directori de „crearea și perpetuarea unei culturi la Credit Suisse care plasează profiturile, asumarea excesivă de riscuri peste principiul respectării legii”.
Nu a fost precizat cuantumul despăgubirilor compensatorii pe care reclamanții îl solicită.
UBS (UBSG.S), care la începutul acestei luni a devenit noul proprietar al Credit Suisse, în urma unei salvari realizate de guvernul Elveției în martie, a declarat că nu va comenta cazul în instanță.
Reprezentanții Exos Financial, o firmă financiară fondată și condusă de Dougan, nu au răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii, în timp ce ceilalți doi foști directori executivi nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.
Ca parte a salvarii Credit Suisse, autoritatea de reglementare din Elveția a decis să reducă valoarea datoriei Credit Suisse de nivel 1 suplimentar (AT1) în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari.
Acordul a schimbat o practică de lungă durată de a acorda deținătorilor de obligațiuni prioritate față de acționari într-o recuperare a datoriilor, declanșând sute de procese.
Luna trecută, Curtea Administrativă Federală a Elveției a declarat că a primit 230 de cereri împotriva autorității de reglementare financiară a țării, FINMA, după ce a anulat valoarea obligațiunilor AT1 ale Credit Suisse.
UBS (UBSG.S) a declarat săptămâna trecură că a finalizat preluarea de urgență a rivalului local Credit Suisse (CSGN.S), creând o bancă elvețiană gigantică cu un bilanț de 1,6 trilioane de dolari și mai multă putere în gestionarea averii.
„Acesta este începutul unui nou capitol - pentru UBS, Elveția ca centru financiar și industria financiară globală”, au declarat, atunci, CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, și președintele Colm Kelleher, într-o scrisoare deschisă publicată în ziarele elvețiene.
Cea mai mare tranzacție bancară de la criza financiară globală din 2008 ar crea „provocări”, dar și „multe oportunități” pentru clienți, angajați, acționari și pentru Elveția, au spus aceștia.
Aceștia nu au vreo îndoială că se vor ocupa cu succes de preluare, se mai adaugă în scrisoarea.
Grupul va supraveghea active în valoare de 5.000 de miliarde de dolari, oferind UBS statutul de cel mai mare administrator de avere din lume, o poziție de lider pe piețele cheie unde altfel ar fi avut nevoie de ani de zile pentru a ajunge. Fuziunea pune, de asemenea, capăt istoriei de 167 de ani a Credit Suisse, afectată în ultimii ani de scandaluri și pierderi.
Cele două bănci au 120.000 de angajați în întreaga lume, deși UBS a spus deja că va reduce mai multe locuri de muncă pentru a micșora costurile și a profita de sinergii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News