Ideale în zilele de post: trei alimente bogate în proteine în afară de carne
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Elemente esențiale pentru buna funcționare a întregului organism și care intră în compoziția mușchilor, pielii, unghiilor și părului, proteinele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație echilibrată. Știați însă că nu doar carnea este o sursă de proteine? Iată și alte alimente bogate în proteine. 

Un studiu publicat în revista JAMA International Medicine arată că un consum mare de proteine vegetale este asociat cu un risc mai redus al mortalităţii. Tot mai mulţi oameni au început să ia în calcul astfel de studii şi încep să facă schimbări în alimentaţia lor.

În cadrul unei alimentații echilibrate, nutriționiștii nu recomandă eliminarea consumului de carne, dar nici excesul. Așa că din când în când este bine să înlocuim proteinele din carne cu alimente bogate în proteine vegetale. 

Iată trei variante sănătoase de proteine vegetale. 

Quinoa

„Orezul incașilor”, quinoa este considerată o sămânță sau pseudo-cereală foarte apreciată de vegetarieni și de persoanele cu intoleranță la gluten. Conținutul său de proteine este comparabil cu cel din lapte. Dar pe lângă proteine, quinoa vine la pachet cu oligoelemente și aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce. Quinoa este ideală în salate sau poate fi folosită la preparate de legume la cuptor. Este sățioasă datorită conținutului mare de fibre și te ajută să eviți gustările calorice dintre mese. 

Linte

Lintea este în topul vegetalelor pline de proteine. O singură porţie de linte conţine nici mai mult nici mai puţin de 18 grame de proteine. Datorită fibrelor şi proteinelor îți poate fi de mare ajutor în cazul în care vrei să scapi de kilogramele nedorite. Sunt studii care arată că un consum frecvent de leguminoase (linte, fasole, năut) contribuie la controlul greutății corporale, reducerea colesterolului și glicemiei.

Nuci și semințe

Adăugate în orice fel de mâncare de la salate, smoothie-uri, supe sau paste, nucile și semințele sunt o sursă de proteine și grăsimi de calitate.  – poţi introduce foarte uşor mai multe proteine în dieta. O porție de nuci, adică un pumn de nuci de aproximativ 30 g, furnizează 5 grame de proteine și 14 grame de grăsimi, dintre care acizi grași omega 3 și omega 6 cu rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cât despre semințe poți opta pentru semințe de in, de cânepă, chia, dar și de floarea-soarelui sau de dovleac. Atenție însă la cantități, pentru că vin cu un aport de calorii important. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel