Trei activişti thailandezi acuzaţi de insultarea regelui au dispărut, atrag atenţia organizaţii de apărare a drepturilor omului
Trei activişti thailandezi acuzaţi că au insultat monarhia au dispărut după ce ar fi fost arestaţi în Vietnam, au transmis vineri organizaţii de apărare a drepturilor omului, la câteva luni după ce doi critici exilaţi ai armatei şi monarhiei au fost găsiţi morţi, relatează Reuters.
Vicepremierul thailandez Prawit Wongsuwan a negat că cei trei activişti sunt în custodia autorităţilor thailandeze, aşa cum a susţinut Alianţa Thailandeză pentru Drepturile Omului. Chucheep Chiwasut, care transmitea comentarii politice televizate în Thailanda din exil, şi colegii activişti Siam Theerawut şi Kritsana Thapthai ar fi fost predaţi la 8 mai autorităţilor thailandeze de către Vietnam, a transmis Human Rights Watch (HRW) într-un comunicat.
'Presupusa repatriere secretă forţată în Thailanda de către Vietnam a trei importanţi activişti a tras un semnal de alarmă în rândul comunităţii internaţionale', a declarat directorul pentru Asia al HRW, Brad Adams. Amnesty International, cu sediul la Londra, a transmis că Chucheep se confruntă de mult timp cu acuzaţii de lezmaiestate, sau insultarea monarhiei. Siam şi Kritsana au fost de asemenea anchetaţi de poliţie pentru lezmaiestate, a mai precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului. Articolul 112 din Codul Penal din Thailanda prevede că orice persoană care îi insultă pe rege, regină, moştenitori şi regent riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză armata, aflată la putere, că aplică legea privind lezmaiestatea mult mai extins de la lovitura de stat militară din 2014, ca un mijloc de a-i reduce la tăcere pe critici. Tot vineri, un fost student la Drept a fost eliberat din închisoare cu o lună înainte să i se încheie sentinţa de doi ani şi jumătate de detenţie pentru o condamnare din 2017 tot pentru lezmaiestate. Jatupat Boonpattaraksa, un activist şi critic al juntei aflate la putere, a fost condamnat la închisoare pentru că a postat un profil al regelui Maha Vajiralongkorn publicat de serviciul în limba thailandeză al BBC şi care a fost considerat ofensator. Eliberarea sa a făcut parte dintr-o amnistie regală pentru mii de deţinuţi, pentru a marca încoronarea regelui la 4-6 mai. În ianuarie, cadavrele a doi critici din exil ai armatei şi familiei regale, Chatcharn Buppawan, 56 de ani, şi Kraidej Luelert, 46 de ani, au fost găsite de-a lungul graniţei pe care râul Mekong o trasează cu Laosul. Cadavrele lor au fost umplute cu ciment, aparent pentru a le face să se scufunde. Armata a precizat la acel moment că nu are nicio informaţie în legătură cu cele două cadavre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News