Data actualizării:
Data publicării:

Trecere la EURO. Adrian Vasilescu: ”Ultimul tren. Altă amânare nu ne-o vom permite”. Ce problemă are de rezolvat România

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Economie
WhatsApp

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat la Realitatea TV, vineri după amiaza, care sunt problemele cu care se confrunță economia românească în acest moment, dar și ce presupune adoptarea monedei euro de către România.

Alegeri prezidentiale 2024

Adrian Vasilescu, BNR, a început prin a povesti ce măsuri presupune aderarea României la zone euro:

”Noi ar trebui să intrăm în 2024 în ceea ce se numește aniticamera zonei euro. Adică un fel de intrare în carantină, o verificare timp de doi ani a fenomenelor economice cu care ai arătat că ești bun să te califici pentru zona euro. Trebuie să dovedești că poți să menții inflația; cursul de schimb trebuie să dovedești că-l ții în frâu; datoria publică să nu îți facă figuri; dobânzile și ele. Toate astea, în programul acela de doi ani! Să dovedești, să dovedești, să dovedești” a spus Adrian Vasilescu în emisiunea ”Banii vorbesc”.

Ultimul tren pentru România să adopte moneda Euro 

”Ca să fiu mai limpede, cum erau pe vremuri, în facultăți, anii pregătitori. Așa e și aici. Dacă nu dovedești în doi ani, te mai amână. Noi sperăm să intrăm în 2024 în anticameră și atunci se va încheia și mandatul actualului Consiliu de Administrație. CA ales acum își va începe mandatul la 11 Octombrie anul acesta și va dura la 11 Octombrie 2024. Trebuie să înțelegem ceva: altă amânare nu va fi de bun augur pentru România și nu ne-o putem permite. Este ultimul tren și dacă nu-l vom prinde acum, nu știu ce se va întâmpla.


Furie în Germania


Noi avem un comitet euro la Banca Națională, care funcționează de 10 ani. În tot acest timp am discutat variante și variante. Mai mult decât atât, am făcut analize din toate zonele din Uniunea Europeană unde s-au produs intrări în zona euro. În țările baltice, de sud, centrale. Știm exact ce s-a întâmplat. În Germania, de exemplu, când s-a constituit zona euro, germanii s-au confruntat cu un fenomen la care nu se așteptau ei. Ei au făcut în așa fel încât au rotunjit în plus prețurile. Germanii au fost foarte furioși, dar au văzut că sunt nepregătiți și n-au avut cum să stăvilească fenomenul” a mai explicat el.

Cum a reușit Slovacia, ruda mai săracă a Sloveniei în zona euro. Slovenia, trai mai prost

”Și alte țări s-au confruntat cu fenomenul rotunjirii. Pe urmă, a venit cazul Slovenia. Foarte interesant. Slovenia era o țară de succes, cu firme competitive, cu bănci bune. Ei bine, sunt de 10 ani în zona euro, și au constatat că trăiesc mai prost decât înainte. De ce? Ei știu ce au făcut în perioda asta, de n-au reușit să-și îmbunătățească viața. Dar au reușit slovacii, vecinii lor. Slovacia era ruda săracă, dar acum iată că sunt în zona euro și au avut o intrare de succes, o experiență de succes, viața lor este mult mai bună, bunăstarea lor s-a dus în sus. Cehii, de exemplu, nu vor să intre în zona euro. Se teme de probleme. Polonia este și ea aproape” a prezentat Vasilescu problemele intrării în zona euro.

Ce problemă are de rezolvat România

”Noi... n-aș putea să spun că suntem aproape! Pentru că s-au complicat foarte mult exemenele de intrare, de admitere în zona euro. Era numai un sistem de convergență nominală. După criză, a apărut convergența reală. Avem acum penultima putere de cumpărare din UE. Și atunci, trebuie să vedem cum facem să mișcăm lucrurile și aici. Și a mai apărut o temă facultativă: cultura financiară. Nu este un examen în program, dar este un examen pe care toți vor să-l facă și, la ultimele intrări în zona euro, s-au uitat și ce-au făcut în planul culturii financiare și culturii economice, mai ales. Bunul simț financiar e foarte important în zona euro. Noi ne dorim să avem o intrare de succes. Trebuie să vedem cum rezolvăm această problemă a puterii de cumpărare a PIB, în așa fel încât leul nostru să câștige teren.”

Cum va fi în România după adoptarea euro

”Încep să se refacă toate calculele. Salariile vor fi transcrise din lei în euro, conform cu raportul leu-euro. Cum va fi acel raport, va fi foarte important! Valorile activelor, casele, întreprinderile vor căpăta alte valori. Câteva zile se va lucra intens, vor fi recalculate prețurile, vor fi rescrise etichetele și când vom intra în magazine vom vedea totul în euro și vom vedea că între salariul nostru și prețul de pe etichetă este un anumit raport care trebuie să fie bun pentru noi”, a mai explicat consilierul guvernatorului Băncii Naționale.

Citește și:

Isărescu: BNR va îndeplini obiectivul de aderare a României la zona Euro

România, aderare la zona euro. Corina Crețu: riscă să se transforme într-un bumerang

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel